[操作疑難] 請問有冇平板電腦個USB可以用到外置HD?

想旅行過相用..唔駛帶NOTEBOOK

大部份支持 OTG 的用 Y cable 攞電就 ok
nook color 呢 d 都 ok

回復 2# singlag
OIC...........原本想買SONY果部.....問過SONY的人...佢地話唔OK.....FD部三叔試過都唔得...我爬下文跟跟先

回復  singlag
OIC...........原本想買SONY果部.....問過SONY的人...佢地話唔OK.....FD部三叔試過都唔得.. ...
amd@amd 發表於 2012-4-8 17:27

可能係因為有 d 機官方 rom 只識自動 mount USB 手指, 你試下自己打 command mount 起佢
我部 nook color 行 CM7, USB > Powered USB hub > 同時手指 + HDD 都 ok, 但要人手 mount 入唔同 path, 因 default 只會 mount 一個 USB device

可能係因為有 d 機官方 rom 只識自動 mount USB 手指, 你試下自己打 command mount 起佢
我部 nook  ...
singlag 發表於 2012-4-9 00:33

點自己打
command mount 起佢????
THX!!

Archos可以,但好食電

點自己打
command mount 起佢????
THX!!
marco173 發表於 2012-4-9 00:42

我都想請教下師兄

回復 1# amd@amd

艾諾Novo系列OTG USB都可以,但非常食電!最好插住火牛用,咁咪即係非流動囉!

如果只係旅行過相, 係 hotel 吉隻USB 火牛 + Y cable 比電都 ok
command 咪就係普通 linux command, 用 dmesg 或 lsusb 之類搵出你隻 HDD 放左係 /dev/的邊度 (eg. /dev/sda1), 之後 mount /dev/sda1 /mnt/sdcard/HDD <-- 自己 create 左先, 記得只可用 Fat32
df -k 睇下 mount 左未

禁成功後, 你是但用個 file explorer 行入 /mnt/sdcard/HDD 就即係隻 HDD 內
用完 unmount 就 umount /dev/sda1

如果只係旅行過相, 係 hotel 吉隻USB 火牛 + Y cable 比電都 ok
command 咪就係普通 linux command, 用 dme ...
singlag 發表於 2012-4-9 16:00

多謝師兄指導!