不賺錢:傳谷歌虧本銷售Nexus 7平板

業內人士今日表示,谷歌Nexus 7定價199美元幾乎是虧本銷售,這可以理解,但Nexus Q播放器定價299美元卻讓人費解。

谷歌週三在I/O大會上發佈了Nexus 7平板電腦,8G版售價199美元,旨在挑戰蘋果iPad和亞馬遜的Kindle Fire。

業內人士稱,對於谷歌而言,199美元的售價根本不賺錢,甚至是虧本銷售。但這可以理解,因為谷歌並不準備通過設備本身來獲利,而是通過設備來吸引消費者購買內容。

谷歌工程副總裁安迪·魯賓(Andy Rubin)在接受採訪時也表示,谷歌將通過Google Play商店銷售Nexus 7,基本上是以成本價銷售。魯賓說:「通過Google Play售出後,我們沒有利潤,只是銷售出去了。」

但作為Apple TV的挑戰者,谷歌Nexus Q售價299美元則讓人有些費解。儘管外觀很酷,但價格卻是Apple TV的3倍。要使用Nexus Q,用戶首先還要購買Android平板電腦或智能手機。誰還會購買這樣一款產品呢?(

[DELETE THIS]

hardware 蝕本 但 software 賺得番, 就好似 sony ps3 咁上下?
ivanlkk 發表於 2012-6-29 01:10

有邊個肯定software會賺到
ANDROID防老番?

ANDROID 唔係傻仔, 亦唔會做善事, 咁做一定有佢理由的....

回復 3# LEVIN

所以咪爭係賣奧美加囉!人地果邊買app買書/雜誌比例多好多
其他地區有都賣貴D,點會真係蝕俾你

挑戰 apple 都仲可以理解. 但點解要挑戰 kindle fire?
nexus 系列從來都唔係為賺錢而賣吧.

挑戰 apple 都仲可以理解. 但點解要挑戰 kindle fire?
nexus 系列從來都唔係為賺錢而賣吧. ...
IanW 發表於 2012-6-29 09:50

放心, 佢肯定挑唔到kindle fire機.
美國人買kindle fire 主要為咗amazon prime.

nexus 系列從來都唔係為賺錢而賣吧. ...
IanW 發表於 2012-6-29 09:50 AM

但點睇Nexus7都明顯係針對kindle fire多過ipad
7"mon/8G/無背cam/us$199,同kindle fire有7-8成似
我會估係google唔鍾意amazon拎左open既android但又封閉咁用
kindle fire全部服務都係amazon提供,連google play都lock埋
比我係google都唔鍾意佢咁做啦

虧就一定唔會 賺少好多就真