想問讀 NTFS 檔

想問下有無邊部 android 平板可以讀到 NTFS 儲存格式檔的?
謝謝!

想問下有無邊部 android 平板可以讀到 NTFS 儲存格式檔的?
謝謝!
HK006 發表於 2012-7-26 18:06

我部PC是 NTFS的,我經常用部NOVO 7 精靈 2 用WiFi 登入PC度讀取檔案。

回復 1# HK006

Nexus 7 after ROOTed!!!

回復 3# edwardfcy

嘩... 如果 NEXUS 7 真係可以 OTG 直讀  NTFS 檔咁真係必買喎....

我部PC是 NTFS的,我經常用部NOVO 7 精靈 2 用WiFi 登入PC度讀取檔案。
chanoc 發表於 2012-7-26 18:17

我買咗極光2,據講支援NTFS,呢個係我考慮買佢嘅原因之一,因為希望能夠讀外置硬碟的影片檔。不過未試過。

回復 1# HK006

師兄,你可以參考呢樹吧!睇下幫吾幫到手啊!
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1833918

我買咗極光2,據講支援NTFS,呢個係我考慮買佢嘅原因之一,因為希望能夠讀外置硬碟的影片檔。不過未 ...
Or5724 發表於 2012-7-29 11:49

如果係手指NTFS都OK~~
但如果到2.5"Portable HDD未必OK~~唔夠電供

我正有一部MEDIA PAD 7" 手指16GB NTFS OK
但750GB WD 2.5" HDD 唔OK~~

如果係手指NTFS都OK~~
但如果到2.5"Portable HDD未必OK~~唔夠電供

我正有一部MEDIA PAD 7" 手指16GB NTF ...
alwin007 發表於 2012-7-30 09:07

當然,唔駛講都知,要拎外置硬碟係要獨立供電啦。我因為未買外置硬碟,暫時講唔到得唔得。有無其他師兄用Novo7機而又試過?

謝謝!
HK006 發表於 2012-7-26 18:06

Asus Transformer TF101 & TF201, no need to root
Work on 2.5" HD and USB Drive