奇想! 點解無手機制造商用Helio x10既平版?

Helio x10 真係又快又正, 紅米note2 樂視le 1s 用過好正, wifi問題又解決左,平價cpu但有強勁效能,點解無手機制造商用Helio x10既平版? 以小米生產一部Helio x10既平版可能只要$1500,肯定大賣!

平板好似用機頂盒果d cpu

平板好似用機頂盒果d cpu
laueye 發表於 2016-3-14 09:47

唔使架! 多數都係用舊款手機cpu,samsung 平版s2 都係用note 4粒u,只係加大mon size就得,又唔係做唔到1080p......

MTK其實係全套出貨
X10會包含流動網絡modem
同樣係A53八核,平板方面有MT8752,唔會用X10(MT6792)

MTK其實係全套出貨
X10會包含流動網絡modem
同樣係A53八核,平板方面有MT8752,唔會用X10(MT6792) ...
yjfoeg 發表於 2016-3-14 10:31

可以整 4g 平板

可以整 4g 平板
kofz 發表於 2016-3-14 11:35

咪係!一定要wifi版咩,4g平版重好啦,整7寸又可當手機平版用

via HKEPC Ionic Reader v0.5.0 - iPhone

之前好似有部PAD用左佢粒6核(4*A53+2*A72),不過一時間諗唔起係邊部

有道理。

其實唔好話用X10, 808/810都係得SONY部Z4 TABLET用, 呢粒U係熱同食電,但8/10寸平板絕對夠大電同散熱空間俾佢發揮,但完全冇人出....係要硬塞落部5~6寸電話度.....

其實唔好話用X10, 808/810都係得SONY部Z4 TABLET用, 呢粒U係熱同食電,但8/10寸平板絕對夠大電同散熱空間俾 ...
kennfrds 發表於 2016-3-19 01:47

平板基本上分兩種

1. 大陸平價山寨平價,一般用國產或者intel cpu
2. 中上價平價,***同罪大.....生活好就冇出好耐