[操作疑難] 大家既 paperwhite 3 充電要幾耐?

我果部, 如果唔用飛行模式, 又唔係成日睇書, 兩個星期都未必捱到.
但充電充左三個小時都未滿...舊電又唔係大..

搵返official statement.. 原來..

Amazon claims it has 6 weeks of battery life if used for 30 minutes per day with wireless off and brightness set to 10, which is about 21 hours.

原來係每日用30分鐘仲要熄wifi先可以用到 weeks.. 比我想像有段距離.

e個我一早已知道。
提提大家,kindle如果唔用,鋪塵鋪到冇電,之後要再叉電有可能叉唔入。  所以大家最好時不時叉吓。

e個我一早已知道。
提提大家,kindle如果唔用,鋪塵鋪到冇電,之後要再叉電有可能叉唔入。  所以大家最好時 ...
dwnthk 發表於 2017-7-3 21:11

問多個問題... paperwhite 有死點係咪都係正常? 我就咁望都兩粒, 好彩唔係正中間.

睇書點解要開 wifi? 基本上如果你唔買書又唔係廣告板想睇廣告, 個 wifi 基本上係無用...

回覆 3# mcdull

死點意思系黑點?    我自己部就冇明顯黑點。

回覆  mcdull

死點意思系黑點?    我自己部就冇明顯黑點。
dwnthk 發表於 2017-7-4 21:10

stuck pixel.  即係全白畫面都係黑色...

回覆 6# mcdull

E-ink電子書續航力同普通手提電子產品差別已經足夠大
個人用量隔兩至三星期要差一次
但唔可以長期斷電呢點的確必需留意
部機放晒電之後係有機會差唔起 (hard reset可能救得番, 但都係盡量避免)

Touch wood 手上所有Kindle未有死點
可能因為每一部都有用保護套 (冇用保護貼)
初頭買原裝皮套 (好貴但係手感一流)
平價新機就用淘寶貨 (出乎意料地啱心水)

回覆  mcdull

E-ink電子書續航力同普通手提電子產品差別已經足夠大
個人用量隔兩至三星期要差一次
但唔可 ...
Eric321 發表於 2017-7-5 20:50

我一開箱就見到死點, 應該唔係我撞成...

我果部, 如果唔用飛行模式, 又唔係成日睇書, 兩個星期都未必捱到.
但充電充左三個小時都未滿...舊電又唔係 ...
mcdull 發表於 2017-7-3 10:14

可能你開左背光,我用緊普通冇背光版,充滿大約二小時(用手機火牛,800mah),充滿大約可用個幾月,每日睇1小時小說。