對 Microsoft Surface 售後及保養服務改觀

我大約2年半前買了 Surface Pro 3, 大學機, 加了2年保養. 大約半年前開始有過熱的問題, 用到1個月開始慢, 知道台SP3 快不行, 所以打了電話上 CS 問換機的事. 開始個 CS 話要先收機, check 完後才出機給我, 我有點不滿話冇機用, 之後又話可以安排 Advanced Exchange , 可以以1換1, 我話等我 back up 完再打上 CS confirm 個 exchange.

所以我上個星期5 back up 完, 打上去 ok, CS 星期6 confirm 了 replacement 巳出機, 今天收到了 replacement.....

重點是, replacement 是新機.... 這個售後及保養服務是我估不到的.... 因為之前有好多 Ching 話MS 的 warranty 很不行, 今天, 我改觀了.

今晚補圖

我大約2年半前買了 Surface Pro 3, 大學機, 加了2年保養. 大約半年前開始有過熱的問題, 用到1個月開始慢,  ...
anthonylei 發表於 2017-7-4 14:16

新機指新model ?

你就想..... 是同1個 model 的新機

可惜一般客戶並唔可以另外買加保養, 特別係Microsoft store度買機果D, 我都好後悔當年係豐澤買Surface Pro3時無另外買佢概保養, 依D機有問題其本上係無得整, 當年用左大半年唔小心比我趺爆mon要比$3200換機, 早2個月個touch screen又有問題有5分1地方無反應, i7版又成日過熱減速風扇聲又大, 最終頂唔順拎左去豐澤trade-in左部Surface Pro 2017 i5版用返舊時支筆同keyboard, 買埋佢果延長保養服務希望起碼頂到3年

你就想..... 是同1個 model 的新機
anthonylei 發表於 2017-7-4 14:29

台灣mobile01我見有師兄部Pro3有問題之後寄左部Pro4比佢

台灣mobile01我見有師兄部Pro3有問題之後寄左部Pro4比佢
erickkk 發表於 2017-7-4 14:34

不出奇, SP3 停產了

其實上年仲係有一換一, 不過要自己去換領中心冇上門收機送機
仲有唔係新機係翻新機
不過D件應該係新嘅, 至少CHECK隻SSD SMART睇得出係新
但之後用左一排我見個保養差唔多完, 個microSD位又有d問題就再登記多次換機
第2次登記時就一直都失敗
搵左CS佢初頭都唔知點解
之後話我部機個SN上一手登記左未解除
叫我提供單同盒證明部機係我自己嘅(佢驚我部機係偷返黎?)
咁之前保養都係跟網上登記就得我咪冇留單同盒, 況且有留個SN都唔同依家部機
佢企到硬維修換機張單都唔收(呢張有晒2部機SN), 一定要買機嗰張同盒
同佢講左一輪先發現到個問題: 依家部機都係上次MICROSOFT換比我, 正常又何來有上一手登記
結果佢依依哦哦又話要問下上司先, 結果搞到過埋保養期先換到機

可惜一般客戶並唔可以另外買加保養, 特別係Microsoft store度買機果D, 我都好後悔當年係豐澤買Surface Pro3 ...
erickkk 發表於 2017-7-4 14:32

一般客戶是可以加保的, 不過要從 MS business department 買, 不會問 business registration no.

現在好多機冇得修理, 所以我都加少少錢加保買個安心

erickkk 發表於 2017-7-4 14:34

台灣服務好好多
成日見話舊model冇存貨就直接用新model換
有時仲會有額外野送

回覆 4# erickkk

師兄可以分享下sp2017 i5心得?
無風扇會唔會個背好熱?
我見 mobile 01個邊d人講有好多問題