紫光 MZ65 Plus 簡單開箱及使用

想平平地買部 4G Pad, 原來睇中 onda V10 4G Pro, 後來無意中睇中呢部: 紫光MZ65 Plus, MT6753, 4G Ram 64G Rom 賣 709 隻羊,性格比無敵。
  用平板經歷:ipad 出咗無幾耐,貪新鮮,係黃金 A Grade 買咗部唔知乜版平板, 盛惠 1400個大洋,之後係大陸用咗 800 隻羊淘咗部藍魔 800x600 嘅 8 吋平板,之後係高登買過 onda 7 吋平板,盛惠 1000 個大洋。有部 ipdad 32G 第 3 代,買過 nexus 7 3G 第一代二千零蚊,凶宅特價時買咗部 Surface Pro 第 1 代用 i5 64G SSD 連鍵盤約 4600 元,之後買過部馳為雙系統 2G+64G 8.9 吋約 1600 元。抽獎得到部三星 tab s2 T710 仲係安卓 5.01 未有 upgrade.
  700 隻羊的平板,大家唔好有乜要求,係網上,都唔見有人討論,睇淘寶同京東用家的評語,又唔多可信,算啦,反正當玩具玩下。
  在京東購,隔日在廣州收到,速遞特快,之前在淘寶買平板,差不多一個月才收到貨,不過已經係好幾年前嘅事。跟機有三個套:

• 普通軟內膽套,即係腦場賣果D,唔識買,就幾十蚊,識買,就十零蚊。
  • 有綫鍵盤套,用料很差,一不小心,就劃破外面果層膠,顯出入面白色軟膠線,淘寶好似都係賣十零蚊。不過算啦,無乜用。
  • 有蓋掩套,不過,蓋上套是不會自動熄屏,要手工撳開關制。

跟機仲有個藍牙取筒,單邊,通話用,淘寶 20 隻羊,香港賣都成 50 蚊個。
  部機係平板格局,預你打橫部機,關關,耳筒同大細聲放在右手邊,無乜問題,但打豎部機,關關變咗下面,使用中成日踫到,變成熄屏,要再開過。
  外表做工唔算差,屏幕顯示 OK , 反正上下左右看,無乜反白變色之類。可能喇叭放係後面,聲音感覺有點小。
  用 2A 牛叉電好慢,要成 4 個鐘先叉滿。感覺用電好快,倒水咁,一個鐘頭用成 15~20% 電。但 Standby 就較慳電,不過,用多段時間先作得準。
  拆箱後全部陣列在前:  

跑分點?安免免話唔夠 3 萬 5。

買得呢部機,大家都睇下佢足唔足料:

睇 cap 圖,都知用到 4G,佢有三個卡糟,可插 2 張 sim 同 msd 卡,但兩種 sim 卡都用 mini sim, 近呢幾年, 大家都跟 apple 用 miscro 同 nano, 比較少見, 我只有一個 mini 卡套,所以只能試一張 sim 卡。
  藍牙試用過 sony mw600, 無問題。wifi 接收,居然比想象中好,比三星 tab s2 強。
  部機好齋,安桌 6.0 無乜 apps,當然無 google play, 有個安卓市場俾你單撈 apps, 卓面用 launcher3,輸入法用搜狗,當然,唔習慣可以改,改乜點改,大家都有自己想法,我改用 nova launcher,倉頡鍵盤。
  當時係大陸,裝 google 好麻煩,從安桌市場下載茄子快傳,從手機過 apps 安裝,HSBC 話我已 root, 不能安裝,我諗,發達啦,已 root 唔駛咁麻煩。因為裝 google 要 root。點知番尼香港時發現,裝唔到 google 不斷顯示 google 服務同 google play 終止運行,用唔到,原來未 root。點搞掂唔講啦。
  以下為安裝 google 的步驟:從跟機安卓市場下載 kingroot, Go谷歌安裝器,執行 kingroot 可以 root 機,再執行谷歌安裝器就可以安裝 google,好簡單。
  但有個 kingroot 係呢度,心頭大患,要移除,去 google 找尋 rmkingroot。
  大致上來說,就可正常使用。
  平價機,入面用料慳得就慳,唔好話 ufs 2.1, emmc 都唔知係幾多。不過,日常使用無乜大 file,都感覺唔到乜。

總體尼講,部機唔係好,但唔算差,對得起價錢啦。

補充:
         有 Ching   提醒,部機只係得 32G rom  唔係 64G ,用不常見技術修改顯示,雖然唔算貴,但唔誠實,唔值得買。

有冇 Google play?
之前有朋友買過部 清華同方 差不多 config 跟機雖然有 Google play 不過係用唔到嘅,FC

MTK cpu既機唔係一向比較慳電嗎?

回覆 2# wukw

跟機無 google, 已補充安裝方法。

回覆 3# leung1610

可能個 mon 太食電

Android 4.4之後,登陸Google賬號需要Play Services。
而Google Play Services至少有24個版本,
分別對應 CPU(arm/arm64/x86/x64), 系統(4.0/5.0/6.0), DPI(160/240/320/480)
版本不對應的話,打開商店(登陸賬號界面)就會FC。

個人推薦安裝4.3的Google組件,這是簡單的。不需要安裝Play Services。不需要ROOT權限。
https://mega.nz/#F!BjQiRCrR!iIGtN5Y-3NHFok-rInoiow
幾乎所有機型都適用。包括Amazon Fire。
商店會自動下載對應的Play Services。

回覆 6# mosin

入面有 5 個檔都要下截 ?

回覆 7# PV-001
上述三個檔案,唔駛 root, 係最快捷方便方法。
一般大陸平板,如果已 root, 單撈: "Go谷歌安裝器" 基本上可以幫你裝好。
如果唔嫌麻煩,flash twrp, 再 gapps, su 等。
flash twrp 之後,可刷第三方 rom。本機找不到第三方 rom, 所以最簡單方法,root 咗再裝 google。
如果唔駛 root, 上述個三個檔案係最簡單快捷。

請問樓主介唔介意喺Playstore下載個測試App "Device Info HW"或者 "SD Insight" 去驗証下部機係咪真係64GB Rom ? 我買咗另一款個樣基本上係 99 % 相似,同我之前買果部 ONDA V10 4G 相信係同一OEM機種嚟,牌子叫做 "半島鐵盒",買咗64GB版型號係KT-960J,但測試後只係得32GB (爬過文應該係改Block Size做到容量變成雙倍),價錢只係669人仔,所以勉強可接受,不過有朋友真係想買部 4GB Ram + 64GB Rom 嘅版本,所以想麻煩樓主幫忙測試下,Thanks

請問樓主介唔介意喺Playstore下載個測試App "Device Info HW"或者 "SD Insight" 去驗証下部機係咪真係64GB  ...
流星雨 發表於 2017-7-13 19:49

之前安免免列出係 64G Rom
device info hw 如下:

應該無花假