想將部Yoga Book(Win10)賣咗之後換部Yoga Tab3 Plus 10"。

因為部Yoga Book行Windows都真係有啲慢。
本來想換番Yoga Book嘅Android版,但係都怕佢慢。
大家覺得Yoga Tab3 Plus 10"部機可以嗎?

Yoga Tab3 Plus 得3G 32G ROM 9300 mAh , 香港無嘜地方有得買, 同官網買要2799, 但大陸賣緊$1899
傳說開頭哩部有閃屏, 聲音滯後問題, 不過近期啲評論再無提.
唔多聽見有7.0升級, 應該已經被遺忘左. 但有得ROOT同寫第三方ROM

YOGA BOOK 買過兩部, 比較了解, 有4G RAM 同64G ROM 8500 mAh,
有個寫到一半半的視窗化ANDROID系統, 視窗化就真係癈, 但下面工具列可快速轉換關閉APP係好用.
有筆玩吓但邊位筆跡會有變形, 有得摺埋同角度調較但每次開合都要用手指撩佢上黎咁唔多就手. 有個現代感好強的KEYBOARD但唔係好好用但都好過無.
多筆多KEYBOARD由原先賣3999到宜家賣得仲要比TAB 3 PLUS 平$2499
固件更新後, 多左螢幕強制打橫,但有些APP會唔見左下面,
同黑畫面後,TOUCH KEYBOARD兩吓就可著番畫面,唔駛按邊位好難按個制, 哩兩樣野都係好的改善.
傳說ATOM U 話彈APP, 平時自己用開嗰啲又唔覺有. 好似自己有用開的TVB 新聞, 反而TAB S2會開唔到.

效能比較
我無TAB 3 PLUS S652, 但有S652 ZENFONE 3 ULTRA, 就兩者比較.

最初我都以為應該s652 的ZENFONE 3 ULTRA 應該會快啲,
但開左幾隻APP  如Asphalt 8 等, 開啟運行速度都覺得YOGA BOOK 快啲.但體驗唔大分別.哩樣都係ANDROID好的地方.同越來越多人唔介意用中階機的原因.

好奇下裝啲跑分APP試試, 出黎數據的確係S652 ZENFONE 3 ULTRA好,由其係EMMC READ WRITE 速度,先前YOGABOOK快些可能系統對使用CPU的力度唔同所致.YOGABOOK底部的熱力明顯比ZENFONE 3 高.

致於樓主好奇的TAB 3 PLUS S652會快過YOGA BOOK 幾多, 我就唔抱多大希望.

網上聽聞YOGA BOOK 會有新貨白色同紅色, LENOVO 可能咁原因大發慈悲上7.0. 不過有我都唔敢UP住, 哩啲深化左的系統都係等啲死士試左先.

上年11月買YOGABOOK的批次係11月貨,今年7月係徫信買都係11月貨,銷量如此....香港還會有紅色和白色新貨賣嗎?

最後想講GOOGLE, 好耐以前GOOGLE 會搜出產品的一些黑材料, 宜家SEARCH出黎旳結果真係白到呢.

Yoga Tab3 Plus 得3G 32G ROM 9300 mAh , 香港無嘜地方有得買, 同官網買要2799, 但大陸賣緊$1899
傳說開頭 ...
v908 發表於 2017-8-20 23:10

嘩,好多謝師兄咁詳細嘅回覆。。。
但係我部yoga book係win10版,所以先覺得部yoga book唔係好夠力推win10!
如果轉用android版會唔會爽啲呢?

見到有師兄咁有誠意詳细回復,我又加把口,上月中買了大陸版wifi版1899-100人仔,用落非常lag,聯想rom非常垃圾,見到外國上年11月已有第三方rom,把心一橫刷了XDA大神們的LineageOS 14.1 Android7.1.2。現在用了1個月,比之前順很多,S652+2K+4JBL 安兔兔有8萬分.開機1.0GB/2.8GB 我主要看片不打機.師兄有手動能力刷rom才好買

回覆 4# aeric

LENOVO真係把鬼

Yoga Tab3 Plus 有 8" 10" 版,兩者規格不同

Yoga Tab3 Plus 有 8" 10" 版,兩者規格不同
孤兒仔 發表於 2017-8-21 10:19

我係想買10"版

見到有師兄咁有誠意詳细回復,我又加把口,上月中買了大陸版wifi版1899-100人仔,用落非常lag,聯想rom非常 ...
aeric 發表於 2017-8-21 00:32

師兄呢部係8"?

型號YT-703F 是10吋。至於 Lenovo Yoga Tab3 Plus 10吋 和 Lenovo Yoga Tab 3 8吋是兩代機型

.http://gadgets.ndtv.com/lenovo-y ... b-3-8-inch-lte-2929