請教 iPad 駁電視

係咁既......
小弟想喺電視上用 nPlayer;但可惜 nPlayer 目前只 support iPhone / iPad,於是唯有將 iPad 駁電視 (小弟知道有啲線可以將 iPad 出 hdmi)

然而問題係,小弟電視離開梳化十呎....... 如果唔想次次都走埋電視旁邊去按 iPad 上既 play / stop / 揀片 的話,有乜方法可以遙控 iPad?
請師兄們指點一下,謝謝

你需要的是Apple TV.....

你需要的是Apple TV.....
stephenlau 發表於 2017-8-26 21:08

可惜 Apple TV 唔 support nPlayer......

android 都有nplayer 喎
louisfly 發表於 2017-8-26 21:45

原來已經出咗;我仲以為佢有排都唔會出
唔該晒

但其實小弟無 android box,只有android tablet,所以都係面對 iPad 既相同問題⋯⋯

mx player 重好啦,又唔驶銀,重有冇廣告嘅開心版添。

原來已經出咗;我仲以為佢有排都唔會出
唔該晒

但其實小弟無 android box,只有android tablet,所以都 ...
botsang 發表於 2017-8-26 22:03

Android 可以裝個airplay server apps

咁就可以ios播片射去android出畫面

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

Android 可以裝個airplay server apps

via HKEPC Ionic Read ...
kofz 發表於 2017-8-27 05:32

樓主想iOS播片, TV出畫面, 另配remote, 唔想
唔係用Android播片

to樓主, 最簡單都係買個Android TV box啦

平平地買個android tv box
裝個樂視投屏

remote控tv box播片又得
and tab mirror tv box播片都得
ipad airplay播片亦得

得左

via HKEPC Ionic Read ...
kofz 發表於 2017-8-27 05:32

啱最簡單就是買個android 盒子.  300蚊有交易. IOS 買條線出電視都唔止.
https://www.apple.com/hk-zh/shop ... 9%E6%8F%9B%E5%99%A8