對於國產名牌及細牌平板用後感想

以前用開國產艾諾,主要玩刷 ROM。

之後兩三年前買聯想 7寸 1GB Ram 8GB ROM,主要係睇 mytv 及用其他 app 睇電影,直至現在都覺得暢順。同埋聯想不論平板及手機,杜比立體聲音響算大聲及有些震撼,唔使額外接藍形喇叭,加上聯想續航力都唔錯,所以一般睇劇及電影都好穩定。

一年前買多部台電 7寸 2GB Ram 16GB Rom,呢部只有一個優點,就係可 HDMI 出其他 Monitor 或電視睇,但呢個功能我冇用過! 覺得睇劇及電影唔太暢順,部機熱少少就好 lag。音量非常細一定要接蓋牙喇叭,同埋電池續航力一般。

照咁睇雖然聯想係再舊產物,config 都比台電差半截,但其實使用起上嚟,名牌始終係名牌,就算 Ram 少一半,煲劇及睇片都好穩定。

所以話,平未必係好,亦唔好太相信標示硬件資料,最好買前問下身邊有用平板朋友,或上網向各大師兄查詢俾意見先好買。唔好一味相信官方表面提供數據資料。

国产平板,名牌,山寨,我都擁有亦用緊,结论是一分钱一分货,付出多些,回報亦好些。平嘅山寨平板,亦可满足一般使用。

總之山寨tablet通常都係喇叭唔掂,同埋mon內有塵,你接受到就抵玩

山寨平板好多唔似玻璃面

睇邊框尤其是黑色邊反影

見起波浪唔平九成九係膠片

純個人經驗,
國內山寨平板,系平,但會有唔少小問題,
買過兩三部8寸山寨平板,要求唔高,想平,出街可以上網,睇書,
太多問題,最後,都系買部Lenovo Tab 3 8 plus,先解決到

回覆 3# b-29

三年前出左部馳為V89, 8.9吋64G雙系統仲要有埋電話一部攪定,除Pipo W6S外到宜家都無更整功能新品選擇,不知幾好用,唔知點解無窄邊後繼機出現...

回覆  b-29

三年前出左部馳為V89, 8.9吋64G雙系統仲要有埋電話一部攪定,除Pipo W6S外到宜家都無更整功能 ...
mokngaihong 發表於 2018-2-1 18:39

对的,我对山寨机,那4间大廠有信心,如2014年的酷比魔方,talk9x, 用到现今,都可以使用,當然换了电池。
其他vi8, talk7x, talk8x, t8, t8plus, v116w, 小米2,等都工作正常可以
使用,。

玩刷rom, 首推酷比魔方talk9x, 刷rom 刷到你手软,。

对的,我对山寨机,那4间大廠有信心,如2014年的酷比魔方,talk9x, 用到现今,都可以使用,當然换了 ...
b-29 發表於 2018-2-2 00:16

邊4间? 酷比,台電,onda,(遲)為??

回覆 8# b-29

我一路等緊部4G 電話平板8.9 吋無邊128G或以上 雙系統2 Sim另加sd, 有埋hdmi out 快差最好,咁多年都無。。。