[開箱] SurfaceGo 8+128 + Keyboard Cover

有日行經凶宅見到surface go 有demo 就過去玩下
試左開program & web view 下速度比atom快好多(我原身用緊GPD Pocket 對我會dev下野來講有點慢)
再拿上手一試重量就GG 完全中毒 勁輕 睇返原來得500g左右
之後再試下開下 web code IDE 效能真的唔錯就一沖了 8+128了

順帶一提 demo 機已switch off 左 S mode 行緊10home mode

唔講太多開箱先

今次入手當然順便入個cover keyboard la

surface GO 原來都有四電一腦貼紙

打開囉~~ 真系幾細部下 細過ipad pro 小小 但 輕勁多

盒低 說明+火牛

開機囉

新的keyboard cover 手感唔錯 新的cover 的質地我幾鐘意
加上個touch pad 比以前果個大左反應都好左 好有osx個流暢feel 不錯

玩左日個windows hello 幾好用 全黑地方都應到我個樣  又算快
整體效能唔錯office&remote& dev web app 非常唔錯 沒點lag過
用左2-3個鐘上網加remote 都只沒左20%左右 看來只用來上網 電量 maybe 頂到5-6小時
另個部機有個micro SD 卡位 128+128SD 外出夠晒用
為一不好就系成部機得一個typeC port 外出用typeC PD充電就用不到USB了
不過好彩我有個ORICO typeC 流動Docking 可以充到部surface go + 用USBx2 / giga lan / hdmi

加多部小米平板四加隻apps 做win10副mon 去旅行&外出工作一流~~
win10副mon apps 只要同一network行AC router  就會非常流暢

thanks yr update
好利害, 要用到 2nd mon.
原來用apps 可以 2nd mon.

同GDD 果d 老千 比, 自然順d , 但同N3450比
就輸了
但GO加keyboard 又dock , 就"重"到pk  VS GDD
個keyboard 又散俢修, 吾夠 Notebook 好用

同GDD 果d 老千 比, 自然順d , 但同 ...
jj999c 發表於 2018-9-25 11:31

new newboard cover 實在左好多la
個Dock 好輕ja~ 淘實有D仲小型D 不過要試 因為唔系個個 typeC dock 都支付邊用邊充PD mode

同GDD 果d 老千 比, 自然順d , 但同 ...
jj999c 發表於 2018-9-25 11:31

android & IOS 都有apps 做windows 10 副mon

android & IOS 都有apps 做windows 10 副mon
shal 發表於 2018-9-25 13:11

可否介紹隻 App?  

你 Show 出來兩部機我都有興趣

可否介紹隻 App?  

你 Show 出來兩部機我都有興趣
tomming 發表於 2018-9-25 14:19

spacedesk x10
now bata is free

去大鋪睇surface成日都比人關照
佢地真係好唔想人地睇surface

去大鋪睇surface成日都比人關照
佢地真係好唔想人地睇surface