[測試] MS Surface Pro 6 Type-C PD 充電線測試

MS Surface Pro 6 原裝 44W牛其實都唔算大, 但無 Type-C 硬係爭緊啲
雖然電力一般實夠用1日, 但身痕淘咗條 Type-C PD 充電線統一下
暫時屋企既 PD 電源全部都充到, 無 Type-C 電錶, 用他錶度空載電壓 15.3V ~ 15.5V
越來越多 Type-C PD 玩具, 考慮緊係唔係要買埋 ProMini Qs105 PD

Type-C 全家福

PD 45W 車充

小米 PD 45W

MS SP6 原裝 44W

全漢 PD 30W 10000mAh

PD 1.jpg

全漢 PD 30W 不能邊充邊放

PD in out.jpg

U3 PD

U5 PD

ZMI 10 45W 20000mAh

PD 45W + QC 18W

BC 2.jpg

Hi can you send me the taobao link to get this cable? thank you!

應該得一間有賣 Surface Pro 6 Type-C PD 充電線, 唔使 link 啦

Macbook 29w 可以用到呢條線叉sp6嗎?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

無用 Mac, 唔知喎

小米3抵用d

全漢 Q1012PD 30Wh 熄 mon 充 SP6 測試, 每30min開機 check 電量

0:00 - 5%
0:30 - 30%
1:00 - 54%
1:13 - 63% 尿袋乾塘

Q1012PD 尿袋容量標 30Wh, PD 20V 1.5A (Max 30W)
SP6 電池容量 45W X (63% - 5%) = 26.1Wh 充入容量
充電率 26.1Wh / 1:13 = 21.6W
21.6W / 30W = 72% 放電功率
26.1Wh / 30Wh = 87% 容量轉換率

可以 1.2hr 充到 6成電, 慢過火牛少少, 不過都幾 OK
遲D試埋隻 ZMI 10

題外話, 我隻全漢 Q1012PD 挑牛, 幾隻 PD 快充火牛都同佢有兼容問題
MAGIC PRO MINI / LVSUN U3PD, U5PD, 45W PD 車充都充唔到呢隻尿袋
唯一一隻小米45W 火牛先可以用到 PD 快充
已經試過晒同一隻牛, 同一條線去充 ZMI 10 及其他 PD devices 是 OK 的

小米3抵用d
tony1608 發表於 2019-2-24 16:55

ZMI 用料同造功都好過小米3, 又有 USB hub 功能, 如果部機得1個 USB- C port 幾有用的   
小米3 用 LiPo 電, 但仲重過 ZMI 10 用18650
LiPo 真係漲到驚, 用過小米高配同其他幾款都係未夠一年就漲, 呢隻全漢更加2次就已經開始漲
反而其他用咗幾年既18650尿袋無呢個問題, 電量都仲好足

我都買番條先