[測試] 微軟Surface Pro 4 充電頭-DC座轉換線12,15VPD誘騙綫充電測試

SP4 充電頭轉DC座綫 20人仔淘寶買,
PD誘騙綫 9.9人仔淘寶買(而家呢個價買唔到了)
這條綫可通過刷固件改變輸出電壓。

試了充電器用12,15V及用紫米10充電寶 15V充電
SP4電量顯示約5x%下全部充電電流都是約1.9A

用熱像儀check各插頭接觸點溫度,全部正常沒有異常過熱。

喺迷軟咁低Q能死都唔出type C

有冇link呀?師兄🙇‍♂️

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

有冇link呀?師兄🙇‍♂️

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)
aib 發表於 16-3-2019 09:24

淘宝搜witrn surface

呢條綫只啱sp3,4用

asian_xl 發表於 2019-3-15 22:41

agree. why??

原來surface go唔係MS出嘅

由SP4到6 基本外型冇變過TB3, USB-C 全部唔加靠食老本

asian_xl 發表於 2019-3-15 22:41

由SP4到6 基本外型冇變過TB3, USB-C 全部唔加靠食老本
java2 發表於 2019-3-16 23:19

老木都咁賣得有咩辦法?不過MS黎款差都唔係咩問題....

我覺得SP4的磁吸綫也不差,扯到條線都唔會成部機跌落地下,只是不支持現在流行的PD充電技術

我之前一路都鍾意Surface Pro但係都唔買就係因為冇type C,唔通今時今日我仲要帶多個磚頭火牛週街走 ,之後放棄平板出咗x1 carbon,一個45W type C搞掂電話+電腦唔知幾方便,microsoft真係慢咗幾拍