想買部平板俾老人家用

阿媽唔係好識上網果代人.....

第一次買平板,  有冇好介紹?

IPAD MINI 2019?
3星 tag?

IPADPRO

ipad6 9.7 32gb
香港 hk$2588
美馬 us$228

Ipad2018 夠哂玩

3星 tag? ...
yick 發表於 2019-3-18 23:26

Ipad 比較易上手

直接買pro

ipad, 愈大愈好!佢心中话你乖乖。

呢度唔吹ipad,去i專區啦

via HKEPC Reader for Android

3星 tag? ...
yick 發表於 2019-3-18 23:26

認真講﹐除非想拿出街用﹐否則勿選ipad mini。

因為﹐唔出街就不需要便擕性﹐唔需要細機。
年紀大﹐唔好要他們用細mon﹐睇野會輕鬆一點。
而且﹐ipad mini 4又係幾年前的貨(相對地唔係平)﹐新mini 5又貴。

如果真係選ipad﹐我會建議平價版ipad﹐用一至兩年﹐之後再睇下部機仲是否應付到。
平價版ipad夠日常上網﹐睇youtube﹐mytv(及其他電視台的apps)﹐麻雀game(圖像處理唔高的game)。

2年前﹐我都面對你同一條問題。
當時想要10寸機款﹐市場上的android機真係選擇好少。
三星的售後支援又差﹐要當佢無更新提供。
又唔想要山寨野﹐怕用一年半載打柴又要煩過。

結果一推出首部ipad平價版﹐我就即買部32GB wifi版﹐送比亞媽使用﹐開心用到而家。
(無記錯我係上市首周就入貨)

Android 平板確實選擇小唯一三星做得比較好
無計Android 只得三星可以選
其他Android 平板唔上唔落弱係Cpu同屏幕質素差
貪平預咗體驗上唔好用或唔滿意
而家平價平板只有iPad 2018同來緊Tab S5e可選大家都係約三千到
不過Ipad 2018同Tab S5e比我會選後者比老人家用