Boox Note Pro

與老大哥合照

有玩開EINK 嘅朋友,應該好多都好期待有朝一日,可以用EINK 黎記哂啲筆記,同時開啲掃瞄版PDF 時唔駛一番頁等五六秒 (睇書係一個好敏感嘅享受黎,於我而言要等五六秒一頁實在.. 好無癮)。
其實自IREX ILLIAD 開始, 已經初嘗以EINK 來模仿紙本筆記簿記事,唯當年定價天高... 技術亦未到位... 使IREX 於三幾年間已反白眼。
之後幸得AMAZON 寵幸,EINK 先有機會突破只係一種NICHE PRODUCT 嘅局面,SONY 於初期幾部EINK READER  亦應記一功。

及後 B&N, KOBO 及各大小書店亦嘗涉電子書世界,欲以EINK READER 成為書蟲界的IPOD.... 可惜市場仍係由AMAZON 獨佔,基本掌握全盤EINK READER SPECIFICATION 嘅話語權。
直到年前KOBO 以 AURA ONE (嚴格來說,6吋界限為 AURA HD 時始被打破.... 但亦只係6.8吋而已) 打破自 KINDLE DX 系列後,「世」無大書嘅局面後﹐KOBO 一路勇悍挑戰新規.. 直到去年FORMA 方算大勇大熟。 [ 國內廠一向有出大FORMAT READER 唯當時系統封閉,難予人信心... 未在主流市場引起波瀾 ]
( 於此不得不向 KOBO 致敬....  沒有KOBO.. 可能今時今日大家仍係6吋方框世界之中... 而KOBO FORMA 亦係此前我最喜歡的EINK DEVICE 之一.... 再之前的H2O 亦係其一至愛 )

上年双十一,身體某部份痕癢難當,買左 博閱LIKEBOOK MARS ... 正式進入ANDROID EINK TABLET 世界,惜好景不長,MARS 屏幕自爆 (我有於另一帖中讚許過LIKEBOOK MARS 的誠意.... 開頭甚是可用... 但一悲愴晚上... 屏幕忽然自爆... 連整都慳番。) 之後對國產EINK 亦甚有戒心。

今年一月底時,文石於展會上展示一家兩口 (一大一小) 帶筆的EINK TABLET,國外亦早有商家已到REVIEW UNIT 可教大家一窺全豹。本黎心儀NOVA PRO 但只有2G RAM 令人猶豫已甚 (NOTE PRO 的規格早就公佈,4G RAM… 珠玉在前,好難唔作比較。),亦想多睇一陣,且看第一波用家意見。 意外地頗為一面倒的好 ( 國外用家亦大讚,大概水軍的覆蓋沒那麼無遠弗界吧? )

本月11號NOTE PRO 正式開售,我等了一星期用家的意見,綜合兩點︰
1) 有說背蓋不平,平放枱面會有蹺蹺板現象
2) 有說右面邊緣wacom 失靈

但悉數對note pro 的背光收貨 (大屏背光真有點技術含量,kindle 和kobo 兩家的背光亦不時出現陰陽屏、邊緣光斑等情況。手上的KOBO Forma 在按鍵一邊亦出現明顯光帶…),那在我而言已算合格。系統方面也不太擔心,文石於android 市場也不短時間,縱觀評論亦不算差。而wacom 筆在網上短片中亦甚為靈敏精準 (當年irex illiad 是偏的,筆尖和筆劃間略有3mm 的距離。寫英文不算太大問題,但寫方法中文卻差不多不能用。當年多次和irex 廠家周旋,機器去歐遊的次數比當時的我還要多,唯仍解決不了。)
定價不低是絆腳石(定價人仔3888… 扣100優惠劵就3788)… 換算起來和同等功能的sony cp1 不相上下 (這看來也是聰明的定價策略….)
考慮過後,仍蒙頭入閘,因為純平屏 (flush screen) 確係吸引。

集運搞錯野嘅情況下,搞左一個星期昨晚先運到黎手上。立即破之而後快︰

處男照

盒內兩小包︰一邊說明書、一邊WACOM 筆

CALIBRATION...好耐無試過, 好似玩番PALM 咁

原生書庫

初測一切正常,無蹺蹺板現象,亦無右邊緣wacom 失效之事 (合十~~) [wacom 失效據說是原廠套磁石的問題... 無用嗰個套所以唔知]
或說係在某店買的首批note pro 才會附送蹺蹺板,而店家亦樂於更換退貨。也算可以。做功可算上乘,不比kobo 或kindle 差。

google play 正常,立裝信報app。可用﹗
開pdf... 200m 左右多圖版pdf ... 翻頁甚爽﹗... 我要強調係甚爽﹗基本不用等。 (同一本bbc history 雜誌於sony dpt-s1 上翻頁,亦要等3秒左右)
筆記功能可用,不比手中note 9 的samsung notes 遜色。另測note 9 筆可在其上通用,換成毛毛頭寫字會有紙面回饋感,極好﹗
藍芽可用,翻頁可以不用伸手,就在手中按翻頁器即可。

缺點︰
暫未發現

好毒

via HKEPC Reader for Android

我部M96用左幾年都唔肯壞,我都想換呀

100的優惠券是怎樣取得的?

回覆 4# SONY9

買嗰陣在店面就咁領券就可以了.

ching 想問下有冇試裝hyread app 睇佢D PDF 有冇一片灰白
我有BOOX NOVA, 裝左hyread app, 睇佢d pdf 但係一片灰白

我都買左部MUSES, 其實評價過,MARS 同NOVA 都有出事問題,貼吧甚至有人話部NOVA PRO 用左9日就壞,反而部MUSES 暫時未有人報告出事(希望),不過就爆電問題果度, 香港賣家話唔好用快充牛差,絕大部分EINK PAD 唔食快充而有風險會充死部PAD,所以我都係用NOTEBOOK 個USB OUTPUT 去充,希望唔好咁快打柴!  利申:我部MUSES 已經用左3個星期

其實幾時先會出彩色E-INK, 總覺得黑白唔值咁貴

回覆 6# ijeffrey

剛裝左HYREAD HD 一試 (從佢個EINK MARKET 度DOWNLOAD).... 睇到啲... 但佢要我開LOCATION SERVICE 先俾我下載啲書。無搞到~

睇pdf... boox 個原生app 真係無得彈喎,老實比起sony dpt-s1 更好

回覆 8# kcthomlau

都放棄等待彩色好多年了,以EINK 嘅發展趨勢黎推論。由推出市場到真係令到我自己覺得好用嘅時間差不多都成12年,當彩色EINK 問世.. 可能會多啲平板或手機用,會加速個發展一倍黎估,都起碼係6年嘅發展時間。

早輪吹過話2020年KINDLE 會有彩色版,大家又拭目以待吧。 (其實都唔知講左幾多次話下一年有彩色KINDLE.... ... 唔係無... 俾部KINDLE FIRE 你囉.. )