請教 boox nova / note 問題 (買前準備)

留意左呢2部機好耐,最近準備出手,但聽到有 fd 用過後劣評,提醒我考慮清楚至好買。佢主要彈2樣野:
a. 除預載閱讀 app 外,其他 app 好淺色。比如上網同用 app 睇漫畫,淡色到好難睇
b. 預設 app 好多 bug 成日 crash
想問以上係咪真?

另外想請問以下問題:
1. 部機有冇得校深淺色?我知道響預設閱讀 app 有得校,但其他使用環境有冇得校?好似校光暗咁,不論任何環境下都用得上?
2. 除左預設 browser 外,有冇其他第三方 browser 適合 e-ink mon 用?我想直接上網睇漫畫,睇書至用 app

唔該晒各位幫忙

睇黎批評係真既,咁唯有放棄,可惜...

你用專用APP睇書睇漫畫,體驗會唔錯,亦唔會有什麼淡色問題
但你堅持用browser的話,就唔太建議了,單係網頁廣告都整到畫面花哂
(利申:前兩代的M96用家)

有埋支筆,好用。Edit PDF一流.
利申:Boox max 2 用家,一年

答你問題
1. 有
2. Google play任試,我裝了Chrome,  但極少用。

留意左呢2部機好耐,最近準備出手,但聽到有 fd 用過後劣評,提醒我考慮清楚至好買。佢主要彈2樣野:
a. 除 ...
helenchan 發表於 2019-3-26 16:33

有時網上嘅劣評,未能盡信。
    先要明白... EINK TABLET 同一般TABELT 個用途,雖相近但用法大不同。
    若要硬套係平板上嘅期望去EINK TABLET 身上,無異於叫個英超球員去打美式足球,之後話佢點解咁廢無乜分別。

朋友見我成日用EINK... 都會問其實乜野好用... 屏幕更新率又慢、又黑白、分辨率又低 (最高不過300DPI.. 對比而家啲電話同平板... 確係有點距率)
    個關鍵係︰個屏睇落真係舒服太多太多太多了

EINK 暫時都只係適合一類人︰重度閱讀者。
    無論係漫畫、小說或文獻。EINK 所俾出黎嘅閱讀經驗都係無出其右的。
    漫畫用APP 睇本黎已經好好... 何必要上網用BROWSER?

最近幾部EINK: NOTE PRO, KOBO FORMA 其實都好對口胃,做到哂我需要佢做嘅野——就係單純嘅閱讀——有餘。至於你想有其他功能︰暫時勉強做到嘅可以話係記事、畫輕漫畫,其他都免問了 (雖然我都試過用NOTE PRO 黎睇YOUTUBE.. 但灰階咁睇... 好似番番去以前黑白電視年代咁。)

a. 除 ...
helenchan 發表於 2019-3-26 16:33

無回應你啲問題︰
- BOOX 系統優化啲APP 做得幾好,唔覺有任何太淺色睇唔清嘅問題
- 預設APP 好BUGGY? 一點都唔覺,佢個原生讀書APP 可以話係我用過嘅READER APP 中最多功能同最穩定的。其他預設APP 我部NOTE PRO 只有BROWSER.. .:D
- 螢幕對比度確係唔見有得逐個調較,但我無咁嘅需要。
- 預設個BROWSER 幾好.. 有翻頁模式.. 唔係DRAG MODE... 好似睇雜誌咁一頁一頁睇。我有裝CHROME.. 都用到,但覺得原生好用啲。

無回應你啲問題︰
- BOOX 系統優化啲APP 做得幾好,唔覺有任何太淺色睇唔清嘅問題
- 預設APP 好BUGGY? 一 ...
ronaldphl 發表於 2019-3-28 18:17

完全同意
Good points  

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# helenchan

新買左poke pro, 第3方app預設係淡色D, 但調完對比度就正常
我用firefox上網睇漫畫無問題

回覆 8# GSfans

我買左boox nova 2星期, 但唔發覺有得SET光暗, 想問下邊到可以攪.
THANKS

回覆 9# ijeffrey

按住app icon, 揀優化