[操作疑難] 榮耀平板5 點裝 Google Play?

係華為嗰 app store 度裝 Google Play 會閃退

有冇ching 可以成功安裝?

要先下載 GMS 吧
=google frame 在華為市場搜索 GMS
一般華為國內版都是這樣的, 我用P20 pro 國內版,
然後再下載 google play, 其他嘢建議在 google play 內下載

要先下載 GMS 吧
=google frame 在華為市場搜索 GMS
一般華為國內版都是這樣的, 我用P20 pro 國內版,
然後 ...
amos_ay 發表於 2019-4-7 00:48

Thanks, Ching
係HuaWei Market, 試過search GMS (剩係見到Google Play 同一個唔相關ge Apps) 同埋 GMSInstaller(揾唔到任何嘢) 都唔得

先重置出廠。系別部手機用chrome 找尋谷歌安裝器v3 版本  然後copy落sd 卡后 再插入平板安裝試試。

先重置出廠。系別部手機用chrome 找尋谷歌安裝器v3 版本  然後copy落sd 卡后 再插入平板安裝試試。 ...
b-29 發表於 2019-4-7 09:45

谷歌安裝器最新版裝到, 但install google service 時會 no network, 但明明駁住wifi, 上到網

用v3的話裝唔到,  要我用新version

谷歌安裝器最新版裝到, 但install google service 時會 no network, 但明明駁住wifi, 上到網

用v3的話 ...
kzfid 發表於 2019-4-7 19:57

各版本都試下。其實華為D手機  平板  安裝谷歌 都很容易

我遇到同樣困難。
睇華為 forum 啲人話8寸版唔駛諗,冇 Google framework.
如果有 ching裝到恨求分享一下。。

via HKEPC Reader for Android

我遇到同樣困難。
睇華為 forum 啲人話8寸版唔駛諗,冇 Google framework.
如果有 ching裝到恨求分享一下。 ...
poorguy1234 發表於 2019-4-8 00:44

我用10吋版, 最後都係放棄算

不過好彩, 都係買來俾老人家煲劇, 唔係太大問題