而家IPAD經電腦入戲既話係咪仲要用ITUNES??
係既話根本唔洗買

ipad 真係有優化
android tablet始終無一部覺得好好用

If we use the same apple id to login iphone and ipad, the later can read the former's SMS, I'm usi ...
pc1668 發表於 2019-10-23 10:59

冇用開iphone,即係唔洗買ipad LTE版

via HKEPC Reader for Android

Sony 再出返8寸 又薄又輕又防水我一定會買
餓狼 發表於 2019-10-22 15:10

仲用緊z3tc   

唔打機,齋睇片,睇書漫畫, check email。有時出去影相拍片,影完可以即刻插卡睇,唔使過嚟過去嘥時間,所以輕薄同可插卡,對我嚟講係最緊要。可惜到而家仲未有一部八吋機可以媲美到罪大z3tc,想換都冇得換。。。

仲用緊z3tc   

唔打機,齋睇片,睇書漫畫, check email。有時出去影相拍片,影完可以即 ...
ken_hing 發表於 2019-10-25 11:06

係呀
呢個size 同重量真係冇得輸
我都仲用緊,屋企睇下書睇下片

一直都講唔計價錢嘅話samsung dex個體驗仲接近laptop
但係二千幾蚊得粒高通中低階CPU行AN,我會買ipad + pencil好過

唔好講到Ipad 好似神咁強大天下無敵咁
Ipad都有好多弱點同太多局限另部份人卻步
只得cpu快喇叭得單邊四方屏幕都賣成三千至四千多
問下對於影音要求使用者或要求16:10屏幕使用者會唔會盲目走去買Ipad
Ipad要用到成為6千先有四喇叭影音體驗但都係用4:3比例
Android三千多己經有四喇叭16:10靚屏
大家都係10吋多4:3屏幕睇影片兩條大黑Bar
反而16:10屏幕長方屏睇影片無得輸
講到音質表現問下用緊Android四喇叭平板用家體驗如何滿意
講到屏幕靚暫時只有三星中階至旗艦型號己經Ko  ipad Pro 己係事實
我自己走去試玩兩部旗艦平板明顯地三星旗艦屏幕靚ipad pro
大家都係四喇叭三星部Akg加特明顯地高音同分析力贏Ipad pro
Ipad pro 無咩高音但兩者低音表現差唔多勁
所以兩陣營平板係無十全十美表現睇用家需要咩類型平板選擇
我個人認為Android 平板比較全面多啲

唔好講到Ipad 好似神咁強大天下無敵咁
Ipad都有好多弱點同太多局限另部份人卻步
只得cpu快喇叭得單邊四方屏 ...
eric196511 發表於 2019-10-25 12:13

師兄,你講果d都唔係本質問題,而係設計問題,無論設計成點都要面對本質問題,或者調返轉講設計非常好唔代表可以忽略本質問題。ipad既本質就係平衡唔同人既需要而取捨,適合到最大數量既使用者。ipad並不是最強大,只係講下佢點解稱霸,成功者都會有若干因素,當一樣野已經成功左就算你數到100樣缺點都唔能夠證明佢係失敗者。

我舉個例子,曾經係手機王者既nokia都有出過d 影相好靚既手機(例如808/1020),但係本質上OS非主流最後都係死。假設所有用家都非常滿意,又順又靚乜都正,iphone完全比下去,但始終都要面對平台主導問題,亦即係我所講既成功/失敗因素。又例如單反相機就算所有野完勝手機,都不得不承認市場被手機取代。

當然,Android仲有新機即係代表住仲有小量市場,市場會說話亦好公道。

android平板最大問題係少專為平板出既apps
小鳥爆開了 發表於 2019-10-21 21:25

近乎無

好奇一問,大家期望平板專用 apps同電話 apps會有咩分別?