回覆 48# killuakam

因為其實Tablet唔係成日用, 唔使太高要求, 而且都唔少人唔中意ios, 所以an tab 點都有市場

好奇一問,大家期望平板專用 apps同電話 apps會有咩分別?

via HKEPC Reader for Android ...
ken_hing 發表於 2019-10-28 04:46

平板大mon 細字都可以show多d,手機一定要就返人眼極限,就算高pixel都唔可以做到太細粒字,情況就好似開電腦web版fb同手機fb咁。ipad 已經做緊: 以同一個app 計,某d app 成個版面都唔同,原裝app例如通訊錄、日曆、提示事項、地圖都好唔同。

使用習慣都影響人買邊部
而且好多人因為帳號問題會一直用
2K8吋我都用過啲字細到要放大
反而轉用10吋 2K睇字唔需要放大都清楚
但用1080p平板用8吋啲字大咗
所以手機就算幾貴都好一直都係用1080p有佢原因
2K屏縮到細尺吋對體驗上影響好大

使用習慣都影響人買邊部
而且好多人因為帳號問題會一直用
2K8吋我都用過啲字細到要放大
反而轉用10吋 2K睇 ...
eric196511 發表於 2019-10-28 16:38

呢個是軟件問題,唔關2k 4k 事

好奇一問,大家期望平板專用 apps同電話 apps會有咩分別?

via HKEPC Reader for Android ...
ken_hing 發表於 2019-10-28 04:46

日日用既有蛇果動新聞
Pad版可以打横,hk01 只可以打直…

唔好講到Ipad 好似神咁強大天下無敵咁
Ipad都有好多弱點同太多局限另部份人卻步
只得cpu快喇叭得單邊四方屏 ...
eric196511 發表於 2019-10-25 12:13

又係你呢條友係到吹android平板
效能明顯係重要考量因素你就輕輕帶過
4:3 上網 睇書 各樣野都係好過16:9/10 你又唔講 全世界用平板淨係睇片咩
係咁全面就唔會賣得咁差啦 google都唔搞平板啦 app支援都差幾條街
真係要自由 要多工做野就用windows啦 重同用你android咩

唔好意思呀各位ching
有個問題想問好耐嫁喇
喺呢塊版唔吹android平板唔吹windows平板仲吹乜野?
吹ipad點解唔去蘋果 IPad版呢?
我相信好多玩平板嘅人都知蘋果產品有乜優勢
但都仲有小部分人揀android/windows咁就梗係有人地嘅用途同原因啦
何必成日針鋒相對,又android乜乜乜差,又蘋果乜乜乜差
係囉你估人人都淨係睇片咩成日提住睇片嗰條黑邊跑道
你囉咁大塊平板啲字豆豉咁細搵鬼睇咩
其實大家都有缺憾點解成日針黎針去呢
大家揀返部自己就手嘅黎用就得啦

真心Ipad整體成個生態真係好好多, 連google自己都冇再出平板就知放棄左

個人認為工作就一定ipad
娛樂(睇片)就三叔
ipad air,mini 而家個價錢真係好咗好多,性價比相當高。同埋用落既體驗比三叔好,壽命更加係無用置疑,不似三星板越用越慢。
不過三叔高階板d視聽效果,比apple 好

via HKEPC Reader for Android

唔好意思呀各位ching
有個問題想問好耐嫁喇
喺呢塊版唔吹android平板唔吹windows平板仲吹乜野?
吹ipad點解 ...
hkpmck 發表於 2019-10-28 21:11

就係討論下o者, android 平板對比ipad 的確沒有太多過人之處, 手機就方便