有冇人用 Kindle 睇報紙

有冇D簡易方法?

付費都 ok..

1)如果報紙有 RSS,可以用 RSS 送新聞去 Pocket 或 Instapaper,然後集結為一本書再送去 Kindle,只需要 set 一次以後便全自動。網上有教程。

2)電腦安裝 Calibre,用 fetch news 去把新聞送去 Kindle。

依兩方法對國外新聞網站的支援算幾好,香港新聞網站就唔清楚,香港好多網站都唔支持 RSS(幾年前既情況)。

3)安裝 send to kindle 類軟件/extension,逐個新聞 send 去 Kindle。

以前大陸/台灣有網站會送文章去 Kindle,好似有 “經濟學人” 個類國際級刊物,唔知依家仲有冇,你可以 Google 一下。

用Calibre啦,唔駛錢,Set好時間可以自動推送去Kindle,香港嘅暫時有蘋果、星島、AM730、明報、東方。

如果用6寸mon 睇不如算吧1

via HKEPC Reader for Android

如果用6寸mon 睇不如算吧1

via HKEPC Reader for Android
hahakei 發表於 2020-4-7 13:11

當年 2.8" O2 XDA Mini 都係咁睇新聞,而家 6" 都算......

用Calibre啦,唔駛錢,Set好時間可以自動推送去Kindle,香港嘅暫時有蘋果、星島、AM730、明報、東方。 ...
alfred_chung 發表於 2020-4-6 09:50

請問有沒教學?

仲可以網頁版 但好辛苦同食電

用Calibre啦,唔駛錢,Set好時間可以自動推送去Kindle,香港嘅暫時有蘋果、星島、AM730、明報、東方。 ...
alfred_chung 發表於 2020-4-6 09:50

蘋果不是要比錢的嗎?

有app 可以睇報紙? KINDLE 最平個部89美元,all new kindle ,網上可以下載好多書睇. 舒服過LCD 平板