窮鬼想買機~

想買部平板黎睇下戲~玩下小遊戲
暫時睇中
最低規格既Huawei MatePad 10.4 wifi 版4gb 64gb rom售價賣 1999
另一部都係最低規格既iPad 7 10.2  wifi版 3gb ram 32gb rom 2599
iPad 7 128 rom要3350至3580貴多左差唔多1000蚊
但係32gb rom~扣埋系統~
我諗得返16至18gb 可以用~

Huawei MatePad 64 gb ~扣埋系統~都應該仲有48至52gb可以用
如果主要睇youtube既話
又或者通常只會線上看睇片睇劇
咁得返16 gb 同得返48gb 又好似冇乜分別
MatePad電量係7,250 mAh
iPad電量係8227mAh
我主要用黎煲劇多
華為係FullView顯示屏幕
iPad就係Retina顯示器
但我係唔知有咩分別
再請問各位師兄 ~只係想知
播出黎既畫質 係兩者比較之中
邊一部既色水比較靚d?
邊部比較清d~?
又或者有冇其他更高性價比既平板推介下
最主要係要個mon 靚~d戲播出黎色水又正
Cpu一般就可以了~
預算都係兩千六 兩千五左右
暫時 15 16~唔知買邊部好
岩岩醒起~差小小唔記得問
Huawei MatePad 10.4 係裝唔裝到google play ?
如果走後門都裝唔到google play~
就一定係買apple了
希望各位師兄可以提供意見 黎留言分享下
幫一幫小弟~解答我的疑問~感激萬分

點解唔選華為M6 10.8 行Kirin 980 同樣 64 GB
M6 可以安裝 Google play 及wifi 價錢約$1600

如果主要睇youtube既話
又或者通常只會線上看睇片睇劇
忠仔 發表於 2020-9-11 08:29

曾經有大量板友話用iPad睇戲
會因為黑邊將可視畫面壓縮不少
建議你先去水果店試下睇片點先

Huawei MatePad 10.4 係裝唔裝到google play ?
如果走後門都裝唔到google play~
忠仔 發表於 2020-9-11 08:29

唔一定要用華為, 諗下其他An廠平板

呢部唔錯  窮鬼舍得駛錢嘛!

點解唔選華為M6 10.8 行Kirin 980 同樣 64 GB
M6 可以安裝 Google play 及wifi 價錢約$1600 ...
miuup 發表於 2020-9-11 08:42

M6 10.8” $1600???

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# miuup

M6 10.8"在某格價網都未低得過$2200
邊間有$1600咁平?

b]回覆 2# miuup

我以為huawei M6 10.8係安裝唔到google play
最重要既係我唔知邊款裝到 邊款又會裝唔到咁~
師兄你講完~我又多個選擇了
但係有1600咁平咩?
我見price度 見到仲要兩千五至兩千七
定係price 個網冇更新?
不過冇更新都唔出奇
好多機都係咁
定係師兄你講既係二手價格?
如果千六左右買到huawei M6 又裝到google play  咗又抵玩喎,,,

回覆 3# joesiu27

咁一定會試既~
師兄又有冇平板推介下呢

回覆 8# 忠仔
(冇意思幫人賣廣告, 自己心領神會)
某廠(4樓好似有提過)第6代lite機
尖沙咀有專門店
不過唔知有冇機畀你試
4/64 wifi某格價網賣緊2400

試完過去隔離水果店
試埋另一部