京東入貨平板電腦,有問題,可以系香港退貨嗎 ?

好想知道,因為買左中伏机 真系唔知點好。

自己帶落黎香港定系自己揾集運? 直接寄上去應該要打稅

自己帶落黎香港定系自己揾集運? 直接寄上去應該要打稅
brother-lion 發表於 2020-11-9 11:10

京東好似有安排從香港退貨,仲會安排順豐上門收件退貨。

如果京東真的有這服務,貨价貴些都值得。

大家亦可以看下link....
b-29 發表於 2020-11-9 12:15

睇依個至真,
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1
投咗降啦,流浮山倉唔work,要驚冬客服蘇你先有得傾!

睇依個至真,

投咗降啦,流浮山倉唔work,要驚冬客服蘇你先有得傾!
blkbd5 發表於 2020-11-9 12:43

呢D咪系大陸作风,人治问题。冇一个標準答案。最驚咁回復,你可以自己從香港寄回。

其實我想要嘅系  香港有一個收退貨地址。

京東个客服系統,好煩復 又人工 又机器人  轉來轉左,都冇滿意答案。

最后 都系冇攞到收退貨地址

呢D咪系大陸作风,人治问题。冇一个標準答案。最驚咁回復,你可以自己從香港寄回。
其實我想要嘅系 ...
b-29 發表於 2020-11-9 12:52

大陸作風,有去無回,唔預你回頭,港燦有幾多銷量吖,點洗專登搞個退貨倉!又麻煩又無so,又多手續,你咪唔好邦親佢,驚冬過咗海就神仙啦!

原本都諗住驚冬可以退貨上大陸,但見其它師兄都無好結果,所以今年111,就已經系逃保買咗:全自動咖啡機,34" IPS Mon,兩樣都用官集,好很大件,好彩,安全抵達!

如果唔系封左關, 自己上去寄系最簡單!

我最近都有類似經驗,之前用淘寶買類似嘅電子產品,產品質量出咗問題,商家願意退貨退錢,但如果想直接由香港寄上去會遇到幾個問題,電子產品要打稅,需要提供產品收據,上面要寫住產品幾多錢,收件人身份證資料(賣家),之後收件人要登入相關網站填寫資料同交稅,基本上商家系唔會理你,所以建議你唔好寄到出去,硬寄出去可能會卡關口,我將問題反映俾淘寶客服,佢幫我同商家傾,但商家唔願意提供身份證同交稅,淘寶判商家承擔所有責任!

由於我買嘅嘢唔算貴,而且真系產品質量問題,加上商家唔合作,淘寶客服直接退返相同嘅現金紅包俾我,件嘢都唔洗退返去!

大陸作風,有去無回,唔預你回頭,港燦有幾多銷量吖,點洗專登搞個退貨倉!又麻煩又無so,又多手續,你咪 ...
blkbd5 發表於 2020-11-9 13:48

買依啲嘢最緊要系用官方集運,如果用其他私人集運出咗問題就真系要食自己......