一個關於pocket wifi/3G卡的蠢問題

朋友買左ipad, 有3G卡, 咁佢想買個pocket wifi, 然後用3G轉為wifi,
問題佢想慳錢, 咁情況來說 用3G卡+pocket wifi情況下, d數據isp會否
額外徴收費用, 朋友真係無乜多餘錢但又想咁用, 謝謝幫忙解答.

又, 有無比較平但又好穩定既pocket wifi推介.

朋友買左ipad, 有3G卡, 咁佢想買個pocket wifi, 然後用3G轉為wifi,
問題佢想慳錢, 咁情況來說 用3G卡+pocke ...
lcsthomas 發表於 2011-10-11 22:17

平貴同點收費睇電訊商3G data plan,呢到好難答你喎!

平貴同點收費睇電訊商3G data plan,呢到好難答你喎!
6seven 發表於 2011-10-11 22:32

問題佢想慳錢, 咁情況來說 用3G卡+pocket wifi情況下, d數據isp會否
額外徴收費用, 朋友真係無乜多餘錢但又想咁用, 謝謝幫忙解答.

又, 有無比較平但又好穩定既pocket wifi推介.

可否解答[藍色]的問題

問題佢想慳錢, 咁情況來說 用3G ...
lcsthomas 發表於 2011-10-11 23:20

呢毎要睇個電訊商的條款
如果可以比你做NETWORK SHARING的話就唔會再收錢
但老實,如果你只係得部IPAD會3G上網的,點解你唔買部3G版IPAD呢?.....

買左pocket wifi, 係唔係都要供應商支援, 無限3G plan是否包埋wifi,
我無用wifi經驗, 真係唔知, 我用gtab, 無限3g plan, 係電話亭位罝係可以上
wifi, 但朋友既係ipad.

呢毎要睇個電訊商的條款
如果可以比你做NETWORK SHARING的話就唔會再收錢
但老實,如果你只係得部IPAD會3 ...
sunhikari 發表於 2011-10-11 23:27

呢個係佢穹咯, 無諗清楚, 依家就捉虫, 講多一次唔係我, 係我朋友(同事, 一個好穹既同事, 但
又乜都想要, 買個電話都講足年幾, 都無買到喎, 佢都幾煩下)

問題佢想慳錢, 咁情況來說 用3G ...
lcsthomas 發表於 2011-10-11 23:20

其實好睇個人用途及用法,如果24hr 3G 任用就一定貴,間間收費差唔多,大約$300~400月費左右,wifi任用,但要搵wifi熱點,要睇閣下每日經過地方有乜電訊商wifi比你了,例如閣下日日都去M記8hr,咁你咪搵間電訊有M記wifi供應O羅.

就個人黎講,公司有wifi,屋企又有wifi,間唔中先要少少3G data搵資料,咪用每月400MB data + 通話plan, 用andriod電話share wifi比ipad2 用,咁咪唔洗咩住兩個plan比月費.

回復 7# 6seven

其實好睇個人用途及用法,如果24hr 3G 任用就一定貴,間間收費差唔多,大約$300~400月費左右,wifi任用,但要搵wifi熱點,要睇閣下每日經過地方有乜電訊商wifi比你了,例如閣下日日都去M記8hr,咁你咪搵間電訊有M記wifi供應O羅.
我就係用呢種plan, 但無用過wifi, 因為無咁需要, 用開3G上網, 無乜諗過wifi, 所以係第一次用3G上網時
供應商就發了個電郵給我叫我去有wifi點上網登記, 因為我覺唔會用wifi無理到, 連密碼都無記下.

就個人黎講,公司有wifi,屋企又有wifi,間唔中先要少少3G data搵資料,咪用每月400MB data + 通話plan, 用andriod電話share wifi比ipad2 用,咁咪唔洗咩住兩個plan比月費.
呢個我都唔知佢個plan係點, 但知到只係二百幾咁, 都係無限plan, 佢話咋!!!

回復  6seven

其實好睇個人用途及用法,如果24hr 3G 任用就一定貴,間間收費差唔多,大約$300~400月費 ...
lcsthomas 發表於 2011-10-11 23:53

兩舊幾通常都係無限data plan,差唔多間間上限都係$298任用,但有就實有2GB-4GB每月用量限住,即閣下一日用爆左,第二日開始會限data流量.