想買一部 mini 4

二手大約幾錢叫合理?

咩容量先 齋wifi定4g版

咩容量先  齋wifi定4g版
SEED 發表於 2017-7-15 20:16

幾多容量適合? 睇片, 睇漫畫, 旅行用, 唔打機

wifi 定 4g版適合? 睇片, 睇漫畫, 旅行用

幾多容量適合? 睇片, 睇漫畫, 旅行用, 唔打機

wifi 定 4g版適合? 睇片, 睇漫畫, 旅行用 ...
s9802855 發表於 2017-7-15 20:25

用幾年就 128
用一陣就64
後話係mini4 用唔用到幾年啫
上到ios12 仲順已是萬幸

結論
64已夠

利申
個人意見

用幾年就 128
用一陣就64

結論
64已夠

利申
...
wongja 發表於 2017-7-16 01:32

想請教是否可以block ios 同apps 唔 update?

買wifi 定4g 版抵

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

用幾年就 128
用一陣就64

結論
64已夠

利申
...
wongja 發表於 2017-7-16 01:32

想問 ching, 如果 睇片, 睇漫畫, 旅行用, 唔打機, 除左最新model, 你會選邊款?

睇片睇漫畫的習慣係點?
我之前有部ipad mini 64gb Wifi,長期剩45GB以上。
睇片:用OPlayer經FTP去NAS播
睇漫畫:用「漫畫人」,有時DL定offline睇(出街無wifi),o係屋企就直接睇

我本身唔喜歡儲好多野o係ipad,會save哂去自家NAS/google drive。如果唔係d apps愈來愈大食,16GB我都夠用

除非成日會拎住部ipad用4G上網,如果唔係我建議買wifi,電話share。
早幾年ipad3 我都買4G版,當時有張3台data card,點知用左1年都用唔到10mb。1年後取消左張卡

睇片睇漫畫的習慣係點?
我之前有部ipad mini 64gb Wifi,長期剩45GB以上。
睇片:用OPlayer經FTP去NAS播
...
card_captor 發表於 2017-7-16 10:47

https://www.manhuabudang.com/thread.php?fid=105
download 入ipad睇 或 經 nas睇
出街少online 無咁多data

路過白痴一問:
我本身有一部用了近三年的iPad Air2
但由於覺得好重、好大
如今我係有意想轉iPad Mini4....(想方便攜帶)

我想問CHING,Mini4同iPad2 比較硬件係咪差唔多??

Air2 -> Mini4 會唔會反而係降級左??

Mini4 效能如何??