請問iPad 12w火牛可否用iPhone 跟機lightning 線义電?

由於失掉了iPad原裝線,但手上有iPhone的原裝線,請問iPad 12w火牛可否用iPhone 跟機lightning 線义電呢? 會否由於電壓不同而燒毀iPhone線呢?

USB-A to lightning線得一款冇分...

iPad 牛同iPhone牛都係5V,只係輸出電流量有分別,用唔同嘅牛只係會充電快啲定慢啲,但實際上iPad用iPhone牛充就會幾慢吓,但iPhone用iPad牛充就會快啲,但完成時間就快唔到太多,我日常屋企用iPad牛,出街就iPhone牛,線就已經分唔出邊條打邊條,幾年嚟都唔知換咗幾多次iPad同iPhone(iPad我由第一代開始代代都有買,iPhone就由第二部開始又係代代都有買),完全唔覺有問題。
利申,由於重有用android機,所以而家改用咗USB-C PD牛同原廠USB-C/lighting線,呢條線Apple本身就得一條,無論iPad同iPhone都係呢條。

USB-A to lightning線得一款冇分...
tuyylihk 發表於 2018-2-14 09:31

明白了,謝謝

iPad 牛同iPhone牛都係5V,只係輸出電流量有分別,用唔同嘅牛只係會充電快啲定慢啲,但實際上iPad用iPhone ...
hkwtongme 發表於 2018-2-14 10:01

電流名稱/用途總是混淆不清⋯⋯,謝謝。
因為老婆曾經QC2.0火牛用普通义電線,結果條線燒着了⋯⋯!所以有點擔心!

iPad 牛同iPhone牛都係5V,只係輸出電流量有分別,用唔同嘅牛只係會充電快啲定慢啲,但實際上iPad用iPhone ...
hkwtongme 發表於 2018-2-14 10:01

師兄,另有一點有些不大明白⋯⋯
「但iPhone用iPad牛充就會快啲,但完成時間就快唔到太多」,你以上說义電會快D,但為何完成時間會反而快唔到太多呢?

「但iPhone用iPad牛充就會快啲,但完成時間就快唔到太多」,你以上說义 ...
Jim128 發表於 2018-2-14 13:02

估計出於考慮iPhone同iPad嘅電池壽命,就算前期用到大功率去充電,後面都會變慢嚟保護電池唔好過熱,但一般好少人會到手機完全無電先去充,可能都係30-40%就會去充,係呢個電量時充入嘅功率已經唔會好似無電時咁大,到咗80%前更加跌咗唔少,呢個時候就算用幾大功率嘅充電器都唔會有用。
比如iPhoneX用MacBook嘅牛配原廠lighting線會比用iPad牛重大多幾十%嘅功率去充電,所以由0-50%只要半個鐘,用跟機牛就半個鐘得20幾%左右,但一般人如果由40%電開始充,半個鐘後用MacBook牛都只係到70幾%,用跟機牛都可以去到60幾%,然後到70幾%之後就用乜牛充入嘅功率都相同,所以到最後可能大家充滿都係差十分八分鐘,如果由零開始就可以差20分鐘左右。
我用過三星同LG機,佢地個快充就會去到後期都重係幾快,但問題係過得幾個月就明顯感覺電量少過新機,而iPhone就呢個退化會無咁明顯,可能就係對充電嘅處理唔同做成。
華為機就又唔同處理,似用溫度嚟做參考多,唔理電量高低,一開始都會用大功率去充電,但一到部機有啲暖就會降充入電量,如果一路打機一路充電,就直程係慢到好似充唔到電。

「但iPhone用iPad牛充就會快啲,但完成時間就快唔到太多」,你以上說义 ...

ipad牛10w or 12w
iphone牛 5w

而ip6-7, max 食12w,  
ip8/x max 17w

12w vs 17w 只差15min

回覆 5# Jim128

依個係條線太垃圾過熱唔關火牛事

有充電曲線問題
首先要知道設計上佢既充電電流會隨住電量而下降

而大火數牛只會係電量比較低個陣充電電流比較高
到左一定程度既電量(大約50~60%左右)充電既電流無論個牛幾大都會一樣,即係呢段充電時間係一樣

所以快就只會快左係前一段