[操作疑難] iPad Pro 2018有無可能強制用5V充電?

首先, 進修一下點樣差電係最好

https://aton5918.pixnet.net/blog ... F%E4%BB%80%E9%BA%BC

如果依個網所講既資料無錯, 咁即係最理想就係用5V+3A以上去差電, 咁既條件下, 充得又快, 損耗又低, 又唔會發熱

跟住落黎就睇下iPad Pro 2018既實際充電測試

http://www.chongdiantou.com/wp/archives/29790.html

測試結果顯示, 原裝送果條係靚線, 可以去到5A, 即係完全可以用低壓高電流去差
但實際測試原裝火牛, 唔知點解要用9V低電流去差 (不過另一個網就話, 50%以下會用9V, 50%以上就會用5V), 唔只原裝牛, 連所有副廠都奇怪地無一個係用5V

既然加大電流一樣可以差得快, 而且條線又唔係承受唔到, 點解唔用5V? 用咩電壓係由條線入面粒晶片控制定係iPad? 有無可能改到強制用5V?

最後仲有一點諗唔明, 第一個網有提到, 鋰電需要既係大約4V左右, 充電粒IC係會將電壓降到4V, 既然要將電壓降到4V先可以充電, 咁升到9V有乜意義?

你想達到什麼目標

你想達到什麼目標
pomkon 發表於 2019-2-28 02:22

咪就係差電無咁熱, 舊電耐用D, 效率又高D
http://technews.tw/2016/04/26/fast-charge-battery/

回覆 3# 3ldk

目標是一年後電維持在95% ? 97 ? 99 ?

回覆 1# 3ldk

你個充電器係5V咪可以強制用5V囉,再唔係就加隻tester,set死5V

iPad Pro充電速度最高大約30W左右,如果keep住5V,姐係要去到6A,條線幼啲,線材同埋機身chipset廢啲/唔夠散熱面積都燒著,所以會可以去到9V,12V同15V,起碼會無咁熱,對線材,晶片嘅要求都無咁高

同埋送嗰條唔一定係靚線,見到5A嘅原因係因為有e-Marker晶片,唔一定代表線材可以承受到5A

買隻ipad 10w/12w牛
加usb A-C

就可以5V 2A

買隻ipad 10w/12w牛
加usb A-C

就可以5V 2A
madebyp90 發表於 2019-3-1 02:16

先得10W, 今時今日無15W都好難叫快充
而且原裝牛係18W, 所以最低要求點都要有18W先算合理

首先, 進修一下點樣差電係最好

如果依個網所講既資料無錯, 咁即係最理想就係用5V+3A以上去差電, 咁既條 ...
3ldk 發表於 2019-2-28 01:57

唔好以為電腦cpu同gpu電壓調低電壓會涼d省電d 就= 供電時電壓低 發熱低+效率高

以30W黎計用5V只會比9V 14V 20V更熱, 而且對線同晶片要求更高,而且效率仲差
高電壓 低電流  比  低電壓 高電流, 損耗同發熱量都會比較低

如果低電壓高電流咁好用, 核心輸電網就唔洗專門改做高壓直流輸電啦
最簡單就係220v 110v的比較,
相同的電力供應110v需要兩倍的電線截面積,否則會造成過熱, 而且雙倍成本下輸電效率比220v低

IPAD PRO 2018 隻18W已經好保守, 唔需要擔心咁多,
尤其係APPLE 設定左只有前50%先係快充模式,
我部iphone x 快充左成年,平均每日螢幕開啟時間8小時,都仲有92%壽命
依家部ipad pro 2018 11吋, 日日快充, 3個月都仲係100% (每日螢幕開3個鍾,30%電左右)

這些機器通常不會用太久 1.5-2年 你就換出去