應該買邊部 ipad ? 請俾 D 意見.....

最新個部平價版.

pro 2018          air3           mini5
64G, LTE          7499              4999          4199

2018 同 AIR 3 相差    2500
AIR 3 同 MINI 5 相差  800

AIR1 之後冇買, 機能未渣盡, 但仲係用緊 IOS7, 怕升上去 IOS 11 會好多問題.
見上年 2018 CPU 快左, 又多位 ( AIR 1 得 32G 唔夠用 ), 買左 WIFI 版
個時用左, 用埋 IOS 11 係快左好多同好多位裝野, 而家都未爆. 機能梗加未用盡, 係重左小小......
只係日日用黎睇漫畫, 上網, 打下MARVEL, 真係 AIR 1 都有突
上年都好似 3XXX

一年後今日有 MINI 5 同 AIR 3.   機能梗加渣唔晒. 其它野比 IPAD 2018 好好多. 諗住部2018 俾屋企人.
咁你地會買邊部 ?
PRO 就 4 SPEAKER 同埋 120HZ 芒同用 PENCIL 2. 但要比多 2500, 8千蚊係咪可以買 MACBOOK AIR 會實用 d ?

AIR 3 閹割版, 版友話唔抵, 但係就四千尾有交易

MINI5 就輕, 羅出黎方便, 但個芒相對細, 睇野辛苦D. 尤其上網, 睇漫畫, 或PDF, 唔係個個軟件都可以放大縮細, 好似用 CHROME, 我用 ANDROID 有得SET強制放大. 但係 IOS 個CHROME 冇呢個功能.
800 唔算多. 但變左好似 AIR3 10 寸抵D 咁...

必要時唔出 LTE 版, 用WIFI 版都得. 慳1000, 又唔駛買年咭又慳幾百. 我用MAX 可以SHARE,. 只係煩每一次用都要開一開 IPHONE 個SHARE. 同埋既用爆個月既 DATA.

我會一系mini 5, 一系pro 10.5
雖然上面冇pro 10.5

有budget咪攻頂

帶出街多一定系IPAD mini
真系方便

買Pro會用耐啲
不過看個人要求多啲
頂級平板好處無咁快淘汰
平價平板始終玩兩三年

帶出街多一定系IPAD mini
真系方便
200801 發表於 2019-4-3 10:06

同感, 自己日日帶出街(來回公司/家) ipad mini 不二之選.

樓主 "只係煩每一次用都要開一開 IPHONE 個SHARE" , 只要二機同一個apple ID, 已開藍芽, 在ipad wifi 連線就可以喇. 不用在iphone 開放hotspot.

樓主 "只係煩每一次用都要開一開 IPHONE 個SHARE" , 只要二機同一個apple ID, 已開藍芽, 在ipad wifi 連線 ...
hongc 發表於 2019-4-3 11:50

原來相同 Apple ID 就不用每次在 iphone 開 Hot Spot share 比 ipad
利申 : 用開 Android

有budget咪攻頂
044003 發表於 2019-4-3 09:51

唔會攻頂。因為知自己用唔晒。
到真係用到功能。可能幾年後。
攻頂筆錢都夠買新機既入門

via HKEPC Reader for Android

樓主 "只係煩每一次用都要開一開 IPHONE 個SHARE" , 只要二機同一個apple ID, 已開藍芽, 在ipad wifi 連線 ...
hongc 發表於 2019-4-3 11:50

我長期關藍牙呀。怕食電。同埋我冇藍牙硬件

所以我 max 長期開 share. 但 ipad 都會連坐 router 先
睇 wifi。search 唔到ip
要係 ip 設定開一開share頁面。
咁 ipad wifi 先會 search 到 max。再手動連線。
Wifi logo 都唔同左
如果附近冇已登記既 wifi. Ipad 先會自動駁 ip

via HKEPC Reader for Android