認真咁諗咗兩日買邊款 iPad

本身已經有過左保養期嘅 iPad 6

iPad 8 要 $1x
iPad Air 4 要 $2x
iPad Pro 要 $3x

睇咗幾條 YouTube 比較嘅片

都係咁iPad 8 實際啲

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

6轉8無乜意思
係個mon大少少 效能快啲

上air/pro 升級嘅感覺會明顯啲
Mon speaker 厚度 etc

去到 apple
一個因素另我改變主意
唔上 iPad 8
而上 iPad Air 4

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

上 air4 不如上埋 pro, 120hz 爽好多

上 air4 不如上埋 pro, 120hz 爽好多
Miipp 發表於 2021-3-28 20:18

iPad Pro 既強勁功能

E+ 就算我買到 都用唔到/盡

只會係嘥咗 (錢)

下年 如果 trade in ,  再諗下會唔會用到先至算

去到 apple
一個因素另我改變主意
唔上 iPad 8
而上 iPad Air 4

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
mkid 發表於 2021-3-28 20:04

呢個因素係 iPad 6 32 GB
Trade 到 $1000

當有補貼
可以比多少少錢
換一個 next level 嘅體驗
同埋 iPad (係 因為 iPad OS 嘅關係)  , 有好多佢可以做嘅嘢
其實未發掘

iPad Pro 既強勁功能

E+ 就算我買到 都用唔到/盡

只會係嘥咗 (錢)

下年 如果 trade in ,  再諗下會 ...
mkid 發表於 2021-3-28 21:15

所以我咪話 120hz feature 囉, 分分秒秒都會用得著.

生果就係咁茅, 想要多一樣野就要比多好多錢買埋其它唔用的野

用緊Air2原本想換Air4, 去玩過pro之後決定等新pro出就直上
120hz係好大分別

如果下年出款 iPad Air 多兩吋
但係冇加 refresh rate
我仍然會揀 iPad Air 而唔會揀 pro

120hz 未足夠令我科水買 pro

如果下年出款 iPad Air 多兩吋
但係冇加 refresh rate
我仍然會揀 iPad Air 而唔會揀 pro

120hz 未足夠令 ...
mkid 發表於 2021-3-30 22:06

唔止, 仲有 4 SPEAKER, USB-C. RAM 多.
呢幾樣而經實用到.......