[購買問題] 想換Plextor M3P

對Plextor M3P 128G很有興趣,現用電腦如下:
i5 2400,Asrock H61M/U3S3,4G Ram,1TB HDD
想問塊板原生四個sata2頭+二個外加sata3頭,是否應該接原生sata2頭好啲?另最重要是如接去sata2頭,效果會否差很多和同用HDD無乜分別,如是的話我就不換了,先多謝解答。

無論點,一定同普通hdd有好大分別

插sata2頂多去到sata2 max bandwidth 囉

有SATA3 唔用,買來幹什麼?

回復 3# O人

因為以我所知我塊版的sata3是外加晶片的,好似是以pcie X1的速度連接,之前唔記得邊到睇過測試這些外加晶片實際還不如原生sata2,所以我一直無當過我有sata3頭,不過現在見M3P出咗啲開箱文好似幾好,價錢又接受到,先問下各師兄我的情况值唔值得換,因為未接觸過這新玩意,死人都上黎問下意見,我只是怕換咗ssd比個sata2界面拖到無晒速度,就不如算了。

回復 4# kafaifion

都快過普通HDD

回復  O人

因為以我所知我塊版的sata3是外加晶片的,好似是以pcie X1的速度連接,之前唔記得邊到睇 ...
kafaifion 發表於 2012-2-25 17:30

你粒SATA3 晶片ASM1061可以READ到差唔多400MB~

有sata3緊係插佢啦

我部舊機P45@SATA2 無論INTEL/ADATA 511 SSD MARK 都有400-500分
所以基本上HDD轉SSD會好大分別, 爽過你換U ...
johnl123 發表於 2012-2-25 17:49

多謝師兄分享,決定去馬。

昨天終於有時間出去買,不過m3p已無貨,結果買了128G m3,星期一放假先上機,不過有樣嘢睇完唔係好明想問,見很多師兄講要對齊4K,請問要點做的?我會重新裝Win7的,是否入隻碟跟着指示format和裝Win就得,還是之前要用軟件做然後先裝Win7?麻煩師兄幫忙