[購買問題] Crucial M4 128GB 定 Plextor M3 Pro 128GB 好呀?

我自己依家用緊隻Crucial M4 128GB 已經好夠嫁啦..
但係見有CHING 講Plextor M3Pro 又好似幾堅..其實邊隻會好D呢?

仲有Team 仔1000蚊左右有交易..其實係唔係會慢D嫁?

如果已正在用m4 128g, 那便沒必要換plesxtor m3p;
如在考慮新買ssd, 那便建議買plextor m3p.

Same controller, m3p faster in benchmarks, no diff. in daily use?

BTW, Amazon is now selling m4 at usd149.99 (shipping is ~15) = hkd1300, I'll rather buy that instead.  Waited long time for hk shops to lower prices, but I can't hold on any longer.

如果已正在用m4 128g, 那便沒必要換plesxtor m3p;
如在考慮新買ssd, 那便建議買plextor m3p. ...
happy_gemini 發表於 2012-2-27 10:58

其實我係朋友生日想送比佢..自己就緊M4..見隻Plextor 都OK 所以想問下..
咁TEAM 果D 係唔係唔掂嫁..價錢勁正...XDD

Same controller, m3p faster in benchmarks, no diff. in daily use?

BTW, Amazon is now selling m4 at  ...
jobz 發表於 2012-2-27 11:13

HK 代理肯減先得嫁..我星期6果日見到+刀標M4 128GB $1370..但唔係XANDER 保..

好似話M3Pro 會快過Crucial M4

有錢M3P
性價比 M4
平又唔差 M3

其實我係朋友生日想送比佢..自己就緊M4..見隻Plextor 都OK 所以想問下..
咁TEAM 果D 係唔係唔掂嫁.. ...
hacker_wai 發表於 2012-2-27 11:18

如果是送給朋友, 這樣你要自己考慮該朋友值得你送什麼禮物了.

簡單來說, 應該係你心目中先設一個大約的價錢範圍, 再在此範圍內找最好的吧?
如果你的budget是在$1500以上, 便應該是plextor m3p; $1200 - $1500便選m4; 在$1200以下(或只可多付很少的)便考慮其他牌子.
p.s.: 也要考慮對你朋友是否有用(例如, 他本身對pc有沒有什麼要求.)

I have just shifted from M4 to M3 Pro
file transfer is really faster!