[購買問題] ssd 有否ide 及sata 兩用接口?

thanks

SSD 有PCI-E/sata port
可能我唔知有PATA/IDE
但係玩左SSD咁耐未見過PATA

買隻普通ssd,再去新高登買sata轉ide既toolkit,$45

ata(ide)有
sata有
msata有
micro sata有
PCI-E有
mini-pcie sata有
sata+usb有
sata+ata(ide)就未見過

買隻普通ssd,再去新高登買sata轉ide既toolkit,$45
michaelrx8 發表於 2012-3-30 22:35

想問我舊款的thinkpad R51e 可以用此toolkit嗎?

thanks
alextsk 發表於 2012-3-30 18:56

直接隻SSD上面有兩種插頭嘅真係未見過,

買普通2.5” SATA SSD 再加轉接卡又會太長(放唔入Notebook)...

我嘅用法:http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1734192

想問我舊款的thinkpad R51e 可以用此toolkit嗎?
cyjoe_2000 發表於 2012-3-30 22:47

普通2.5” SATA SSD 再加轉接卡會太長(放唔入Notebook)...

一般大家所講既 SSD, 都係泛指 SATA.
IDE 其實都有 SSD, 可能只係 D 人不為意. 但講另一個名, 就會明白晒.
IDE-SSD 其實就係 CompactFlash,
你只要買一個 IDE-CF adapter 就得, 大約 HK$20, 淘寶就約 RMB5 (Search KeyWord: IDE-CF)
如果直插 IDE 槽, 最高速只有 33MB/S
如果要用 到 133MB/S 就一定要經過 80pin Cable,
因底板 BIOS Detect 問題. 但用在 Notebook 上就冇呢個問題.
而且 IDE 係冇 TRIM COMMAND.

外國有D鬼仔玩家, 會將 D 舊既 PC, 改成 SERVER. BootOS 就用 CF 裝.

有 IDE 既 SSD 出過, 我舊年定前年都淘左隻 KingSpec 畀部上古 notebook 有來收 fax 用

一般大家所講既 SSD, 都係泛指 SATA.
IDE 其實都有 SSD, 可能只係 D 人不為意. 但講另一個名, 就會明白晒.
...
SunWolf 發表於 2012-3-31 01:43

我都有類似ge分享,歡迎討論: http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1213583