[測試] 買唔到Sandisk ultra ssd 120g ,買左隻adata 510 120G sata3...

昨晚走去買己經加左價899
嬲嬲地走去第兩間買左隻adata 510 120G sata3,都係990炸,
種有轉換架送,好過用上一代chip

雖然唔知速度如何,不過就無預期咁快,傳說中會有飛的感覺,
但的確詳順過用HDD,有無師兄都用緊S510 120G,分享一測試圖。

ching係唔係用原生sata3板呀~?

ching係唔係用原生sata3板呀~?
934 發表於 2012-3-31 17:47

唔係,我主板只係原生sata2,所以行唔盡隻s510。

以氣用事

回復 4# kwaiwing

第二時換機唔洗買過隻SSD,感覺良好。

我個隻係A-Data S510 60GB 同你一樣行SATA 2
讀取最高去到251.2MB/s ,寫入就唔係咁記得 >.<

岩岩scan完

不過就無樓主咁穩定

回復 7# avhpacer

你有無裝os呢?我就有裝,你隻ssd速度唔錯喎,不過60g對我黎講唔夠用,所以買120g,
爬文見有幾位師兄話裝os有問題,我幾驚中招,好彩都無咩問題。

尋日買intel520時見到咁平,不過直覺話我知平野冇好

回復 8# hello088

裝左OS(WIN7),目前好夠用。 60GB 打左0.93 = 55.XXGB,用左65% 大約仲有15-18GB空間剩。
由硬碟換左SSD,感覺上無咩分別。但一掃毒就好大分別。
Windows Defender  完整掃瞄   (硬碟要用50分鐘左右) (SSD就用17分鐘)
NOD SS4.2 完整掃瞄  (硬碟要15分鐘) (SSD就用左7分11秒)  
同埋樓主你係安裝係邊到用??? 都幾熱下WOW,你隻SSD