[一般問題] 買左隻m3 pro 128gb點解可以得217分...?

隻m3pro係用黎做os既
板係mis p55gd80, u係i5 760, 塊板得sata2, 但都唔洗咁底分呀?
同埋點解pciide果個位係bad? 同埋下一行 1024k -ok果度 係咩黎, 我見人地個數好大, 我得1024

同埋盒m3pr入面仲有隻碟係咪驅動定咩黎? 隻ssd洗唔洗裝咩驅動?
唔該常兄們幫幫手,thx

呢點我明白, sata2行唔盡, 但我覺得起碼都應該有一半4xx-5xx分啦,
但係我想問下ahci係點攪?
我一開始裝wi ...
ericshum07 發表於 2012-4-10 16:02

我都係咁,一模一樣
DL MS 個FIT IT 都搞唔掂...
ASROCK 790GXH
SSD @ IDE MODE中...

回復  逆襲のAMD
唔關事, 樓主係m3p, 你隻係m2s, m3p係暫時最新型號; 另外64g既channel又比128g既小, 相對 ...
lwwk 發表於 2012-4-10 22:52

ching真敏銳, 我個ssd已經用左66.6%之後個wei分由7.6下降至7.4by the way, 多謝ching分享依個post

回復 18# 逆襲のAMD
唔關事, 樓主係m3p, 你隻係m2s, m3p係暫時最新型號; 另外64g既channel又比128g既小, 相對速度會慢d, 又或者你隻ssd如果用超過70%, 會有嚴重降速情況, 睇番Niel ching之前既128g測試.... http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1659177

回復 21# Lammars
係咪因為ssd本質上係讀快寫慢?

ching, 我又係sata2介面用plextor, 又係幾低分, 但係我係用64gm@s

sb係

係咪plextor係sata2就會咁 ...
逆襲のAMD 發表於 2012-4-10 19:26

想問點解Read 和 Write速度會相差咁多?

回復 16# ericshum07
上番inter driver 'iaStor' 同埋有冇其他hdd? bios開到hotplug既話開埋佢試試

http://tw.msi.com/product/mb/P55-GD80.html#/?div=Detail
• SATAII 控制器整合內建於 P55 與 JMicron® 322/363 晶片
- 可達 3Gb/sec 傳輸速率
- P55 可連結 6 個 SATAII 裝置
- P55 支援 AHCI 控制器 SATA Raid 0/1/5/10
- JMicron® 322 可連結 2 個 SATAII 裝置, 支援 SATA RAID 0/1/JBOD
- JMicron® 363 可連結 1 個 eSATA / USB Combo 裝置

ching塊板啲sata頭係有唔同的, 試下駁番p55(或JMicron)既sata頭, 看看會唔會高分啲

ching, 我又係sata2介面用plextor, 又係幾低分, 但係我係用64gm@s

sb係

係咪plextor係sata2就會咁

終於似返d樣

但係開機反而慢左好多,慢左成40秒都有, 點解?
ericshum07 發表於 10/4/2012 05:04 PM

死圖