[一般問題] 買左隻m3 pro 128gb點解可以得217分...?

隻m3pro係用黎做os既
板係mis p55gd80, u係i5 760, 塊板得sata2, 但都唔洗咁底分呀?
同埋點解pciide果個位係bad? 同埋下一行 1024k -ok果度 係咩黎, 我見人地個數好大, 我得1024

同埋盒m3pr入面仲有隻碟係咪驅動定咩黎? 隻ssd洗唔洗裝咩驅動?
唔該常兄們幫幫手,thx

你都未有用ACHI mode

唔該師兄先我會自已google睇下先,
但想問多個問題, 我塊板有6個sata2頭, 12, 34, 56, 咁樣, 有冇話系統碟要插1位咁樣架? thx

行咗AHCI mode之後分數自然會暴增,SATA port插任何一個都得,不過OS disk習慣上插第一個port囉.

行咗AHCI mode之後分數自然會暴增,SATA port插任何一個都得,不過OS disk習慣上插第一個port囉. ...
K_C_ 發表於 2012-4-10 14:34

咁開achi單單係分數好睇? 實制上係咪真係快左? 我而家21x分係咪代表我實際用落都未用盡佢?

咁開achi單單係分數好睇? 實制上係咪真係快左? 我而家21x分係咪代表我實際用落都未用盡佢? ...
ericshum07 發表於 2012-4-10 14:38

有NCQ,多工時會feel到有分別. SATA 3G + M3P真係唔知應該幾多分正喎........ sorry.

咁開achi單單係分數好睇? 實制上係咪真係快左? 我而家21x分係咪代表我實際用落都未用盡佢? ...
ericshum07 發表於 2012-4-10 14:38

你用SATA2已經已經係未用盡佢啦, 去到盡好似係可以去到8XX

你用SATA2已經已經係未用緊佢啦, 去到盡好似係可以去到8XX
tommykwan222 發表於 2012-4-10 15:30

係絕對可以高過900~~

你用SATA2已經已經係未用緊佢啦, 去到盡好似係可以去到8XX
tommykwan222 發表於 2012-4-10 15:30

呢點我明白, sata2行唔盡, 但我覺得起碼都應該有一半4xx-5xx分啦,
但係我想問下ahci係點攪?
我一開始裝win7就應該係ide咁裝, 我岩岩試過就咁去bios攪, "Integrated Peripherals" 一入到去係ide黎, 佢有ide raid ahci3個比我簡, 咁我set左ahci之後會彈多行出黎, 我入到去見到有6個sata都係no dected, 賞試開機係唔得,開唔到, 只要一set返ide就開到,

咁我而家想轉ahci第一步應該點做? 我上網睇見好多版本, 有d話要重裝, 有d就話唔洗, 打指令入去攪, 跟住又話要上底板brand個官網下載野,

各位師兄可唔可以講多少少指點下小弟

係絕對可以高過900~~
K_C_ 發表於 2012-4-10 15:35

如果係插sata2, 用黎做os 即係好似我而家咁樣, 應該係可以去到幾多分?