[操作疑難] 請問用乜來CHECK SSD壞區??

近日發現隻ssd開機一陣就會hang住好耐,
一係就打機無耐就hang住唔郁發出DD聲一陣跟住又郁番,
但轉用另一隻hdd又無再hang過,我諗隻SSD應該有問題,
但用HDTunePro check又無發現壞區,請問仲乜軟件可check到SSD??thanks!

回復 1# kilykilyk
乜ssd

如果SMART同scan都無問題.. 應該無事.. SSD壞都應該唔會有聲.. 你估HDD咩

回復  kilykilyk
乜ssd
lwwk 發表於 2012-7-22 19:37

m4 128g

如果SMART同scan都無問題.. 應該無事.. SSD壞都應該唔會有聲.. 你估HDD咩
pentt 發表於 2012-7-22 19:48

係咁hang呀~~咁都無事??我轉用hdd即正常
我唔係話隻ssd有聲,係打機嗰陣一hang個喇叭就發出dd聲..

係咁hang呀~~點會無事??我轉用hdd即正常=.=

我唔係話隻ssd有聲,係個windows, ...
kilykilyk 發表於 2012-7-22 21:16

會唔會係windows有事唔係SSD?

會唔會係windows有事唔係SSD?
pentt 發表於 2012-7-22 21:19

我用ssd試裝咗好多次都hang呀~~~

我用ssd試裝咗好多次都hang呀~~~
kilykilyk 發表於 2012-7-22 21:20

full format 一次.. 如果完成應該唔係SSD有事....

ssd壞nand我地係唔會check到的...

Ssd 無理由發聲。。。?