[一般問題] 底版係sata 2, 用ssd同7200hhd比分別大唔大?

我之前果陣貪平買左綠盤做OS,自從買左部ultrabook之後依家越黎越覺得部台式好慢。。。

重點:
因為我本身另外有買左一部3TB 7200既死雞硬盤(SATA 6 Gb/s果隻,速度好似係硬盤中數1數2快),
底版係sata2,準備想裝win7
但考慮緊要唔要買多隻ssd定係裝落隻3tb死雞度,(要買既話應該考慮samsung 830,因為最近比較平。。。)
有冇師兄用過比較sata2之下既7200同ssd速度差得遠唔遠?

大, 差好遠, HDD一定不能用盡sata2頻寬

就算SATA 1都會明顯feel到SSD同HDD分別
只係未用全SSD全速咁解
但係仍然比HDD快好多

大, 差好遠, HDD一定不能用盡sata2頻寬
ip4368 發表於 2012-11-1 21:45

但我睇出面另外d師兄d ssd 用落sata2度,
crystal mark 第一行大約都係200 read and write左右
我依家隻死雞都有大約200 read and write,係下面果3個差好遠
真係值得upgrade?(暫時唔考慮換底版)

回復 4# avsad

主要分別係4k 同access time

回復  avsad

主要分別係4k 同access time
yeeyee2004 發表於 2012-11-1 22:10

4K同 access time大約影響邊方面既運作速度?上網/打開遊戲會唔會快左?

4K同 access time大約影響邊方面既運作速度?上網/打開遊戲會唔會快左?
avsad 發表於 2012-11-1 22:16

上網 : no
打開遊戲 : yes

主要係load program/os時快左
如果你平時做D野, 發覺load野盞燈閃得好勁既, SSD就會好大幫助

上網 : no
打開遊戲 : yes

主要係load program/os時快左
如果你平時做D野, 發覺load野盞燈閃得好勁既, S ...
KinChungE 發表於 2012-11-1 22:17

咁開機速度係主要睇邊一項,seq read?

回復 9# avsad

主要都係4k同access time