早幾日隻Plextor M5P壞左攞去上環代理整,我凈係同櫃台個哥仔講壞左,佢就望左機身封條有冇撕開,問都冇問 ...
elevenbrother 發表於 2016-11-27 00:28

外表無完好,基本上間間都即換,因為代理無藉口唔整,拿拿聲即換慳返d時間,呢種情況代理都知廠一定會整。但外表有傷,99%代理都唔會即換,樓主算無理取鬧了

但好似樓主咁整爛人個sata位,有表面傷痕就肯定人為,廠都未必肯整,廠唔整咁代理就要硬食。佢幫你寄返廠整都虧左運費,雖然佢一大log寄平均數唔貴

代理質素的高低.
skyedge1213 發表於 2016-11-27 10:15

客戶都有高低質素

隻SSD壞左,去聯強整,話我SATA位 崩左,話要寄台灣,比台灣check都ok先有得換
想問如果去以下代理係咪都唔 ...
john511 發表於 2016-11-25 01:07

我最想知既係,事實你有無整崩人個sata位先,有就此post已完。
如果佢屈你,明明完好話崩左,即時影相去消委會,我實撐你。
我相信代理都有影相及叫你簽名承認

隻SSD壞左,去聯強整,話我SATA位 崩左,話要寄台灣,比台灣check都ok先有得換
想問如果去以下代理係咪都唔 ...
john511 發表於 2016-11-25 01:07

如果係SATA個L位爛左,好多會直接當人為叫你比錢

外表無完好,基本上間間都即換,因為代理無藉口唔整,拿拿聲即換慳返d時間,呢種情況代理都知廠一定會整 ...
minibanana 發表於 2016-11-27 20:52

我有隻 ADATA 510 Sandforce 2281 SSD,由憶智代理,保養期三年內先後壞三次,冇損冇爛,但每次都要等一個月先有得更換。

無錯 有時d 硬件仲整咩
樓上有ching 講得岩架

我之前送個cd rom 去整 (當時一個dvdrw 講緊600既時候) 整左成3星期 又要一至五 9點至5點

我有隻 ADATA 510 Sandforce 2281 SSD,由憶智代理,保養期三年內先後壞三次,冇損冇爛,但每次都要等一 ...
eo38cl 發表於 2016-11-27 23:54

你係米有暗病問題,但又正常load到?呢d情況通常都要掟上廠等廠check,除非你proof到邊忽有問題,否則大把人放2手前話壞拎去代理換
如果好明顯壞左又外表完好,非人為損壞,好少可唔即換
其實基本原理好簡單,只要代理知廠肯定整就即換,1516果d當然交返比廠決定,代理唔會同你硬食,其實保養條款一早列明,只係d人懶睇

你係米有暗病問題,但又正常load到?呢d情況通常都要掟上廠等廠check,除非你proof到邊忽有問題,否 ...
minibanana 發表於 2016-11-29 00:26

我只係話個 SSD 外表冇損冇爛,冇話正常 load 到。
隻 SSD 開頭用咗一年幾壞,係連 BIOS 都認唔到
之後換返嚟的仲衰,未夠半年就壞。

睇翻之前其他 ching 去憶智換 SSD 的經歷,都係要等一個月:
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 02&pid=35492472
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 02&pid=35569134
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=210&tid=1764892

SATA位 崩左, 無法啦