[一般問題] NVMe 與 RST 問題

本身有隻 Intel 530 240GB,裝咗 Win 7。噚日收到隻 SM961
,裝咗 Win 10 同 Samsung NVMe Driver。咁隻 530 自然變咗放 data,咁仲需唔需要裝 Intel RST 呢?我驚裝咗會同 NVMe 有衝突。THANKS!

當然要,2個controller來,關咩事

唔裝intel chipset raid唔洗裝IRST.

回復 3 #housing

冇啊,冇嘢要行 RAID

via HKEPC Reader for Android

回復 housing

冇啊,冇嘢要行 RAID

via HKEPC Reader for Android
beenoliu 發表於 2017-7-4 16:37

唔行RAID,但有冇行AHCI先?冇理由唔開AHCI掛?

總之RST只係Intel AHCI/RAID SATA Controller嘅Driver,根本同你隻Samsung NVME SSD無關

根本冇需要擔心,唔通同一部機有同類硬件時Driver會撞來撞去咩,要Match先得架

回覆 5# skydreamer888
等我今晚番去裝番先,唔該晒

唔行RAID,但有冇行AHCI先?冇理由唔開AHCI掛?

總之RST只係Intel AHCI/RAID SATA Controller嘅Driver, ...
skydreamer888 發表於 2017-7-5 16:57

Windows 有 native AHCI driver.  IRST driver 經常出問題。

Windows 有 native AHCI driver.  IRST driver 經常出問題。
housing 發表於 2017-7-8 13:05

IRST效能一般比MSAHCI稍好,而且我冇聽過IRST「經常」出問題

唔知你個「經常」有幾經常?有冇實際數據支持?如果同「Windows會藍屏死機」又或者「好多人點樣點樣」一類咁就唔駛多講

回覆  skydreamer888
等我今晚番去裝番先,唔該晒
beenoliu 發表於 2017-7-6 12:00

RST 一向唔裝,出事多