[購買問題] LENOVO X230 想換SSD

有部X230 行320 GB HDD 想換個SSD
想問下部野係咪冇得加一定要換?

想換WD BLUE 250GB, 可以嗎?
有冇其他SUGGESTION?

可加msata

推介Intel 535 360GB (MLC) $999,WD Blue 現在好像用TLC wor

可加msata
tonyau2348 發表於 2017-8-31 12:04

用黎行OS, 比SSD 快? 點加?

推介Intel 535 360GB (MLC) $999,WD Blue 現在好像用TLC wor
hkgg 發表於 2017-8-31 12:06

BUDGET <$700 咋..

回覆 4# howardyiu

Msata都係ssd黎嘅,机底鬆幾料粒鏍絲,鬆開keybroad 及指纹托,就見到msata slot,裝上及裝回,完成

有部X230 行320 GB HDD 想換個SSD
想問下部野係咪冇得加一定要換?

想換WD BLUE 250GB, 可以嗎?
有冇其他S ...
howardyiu 發表於 2017-8-31 11:51

我自己就有部X230 換咗INTEL 520 SATA SSD, 行windows 10
一切順暢。NOTEBOOK 唔會經常裝大量軟件, 行VM, 無須要考慮MLC定TLC。
價錢啱你就OK。還有部機已經出咗四年以上, 已經賺咗使用期限。

另外我還有一部X61s 雙核行SANDISK 128 SSD, 行得走得, 俾咗人上網ONLY 都好正

我自己就有部X230 換咗INTEL 520 SATA SSD, 行windows 10
一切順暢。NOTEBOOK 唔會經常裝大量軟件, 行VM ...
hkphp 發表於 2017-8-31 12:57

Thanks! 咁<700 你建議用咩?mlc 應該唔夠budget, Wd blue 岩size? 定係加少少上850Evo?

回覆 8# howardyiu

如果錢係你考慮因素, 即係舊機唔投資咁多錢, 600元左右買隻250G SSD 粗用係OK的
況且今時今日D 嘢咁貴, 食餐好少少LUNCH 都要成百蚊, 你捨得當然買好D

我公司部舊腦行SATA2 用CRUCIAL M550 128GB SSD, 一樣用得好暢快, 比好多唔用SSD 嘅i3, i5機都順暢
日常開機、上網打REPORT 夠晒

<SSD>Sony M Series SLW-MG2/T 240GB 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm        HK$ 560