[保養相關] 隻Intel 535 240GB真係唔襟玩(update@#31)

隻Intel係16年8月換做C,用佢前係用14年買嘅Transcend 340 256G,做咗D
一直用intel ssd toolbox排程每周check住,無乜點理,最近幾日秒秒lag
開嚟睇得返7X%命,拿拿臨轉返隻Transcend做C,而家冇lag了
諗住得閒攞去整,展昇單香港聯強啡盒,Intel保期好亂,應該保幾年呢,唔該!

intel 535寫入放大
intel 535寫入放大修正

實情,以上

[仲有ching話535係TLC,真係無語]<<<<呢句先真係呢,自己睇
https://ark.intel.com/zh-tw/prod ... ntel-SSD-535-Series

上月初攞去,今日先有得攞,係換咗另一隻,都係舊野,不過饀就reset all 100%
Quick format後再ssd clone之後ca ...
cnboy 發表於 2018-4-11 20:11

上Intel網站check過,Intel SSD 535係用MLC。

上月初攞去,今日先有得攞,係換咗另一隻,都係舊野,不過饀就reset all 100%
Quick format後再ssd clone之後cap圖係咁....
仲有ching話535係TLC,真係無語

INTEL 可以RMA 去外國, 隨時俾個下一代俾你

TLC我就唔會諗啦

隻Intel係16年8月換做C,用佢前係用14年買嘅Transcend 340 256G,做咗D
一直用intel ssd toolbox排程每周chec ...
cnboy 發表於 2018-1-23 16:31

睇嚟TLC真係買唔過,而我隻Intel SSD 730 480GB用了接受3年仍然100%健康,都係MLC耐用。

回覆 26# MelonGx

ok,唔該師兄~

鹹魚?
Shindoi 發表於 2018-3-18 08:05

淘佬出嘅專賣二手交易市場

S3500 鹹魚買,$3/GB,總寫入 300GB 到,OEM 無保
而家價錢跌咗啲,有人賣 1300 人仔 600GB 全新
但比起 M. ...
MelonGx 發表於 2018-3-18 03:21

鹹魚?