其實一般SSD壽命得返幾多%就可以去代理度換?

回覆 10# ukulele
我諗住直接去葵涌中心可以即時check,交換,呢排都唔得閒

回覆 11# lawlam0909
不是,係因為秒秒lag又freeze,直情無法用

lawlam0909 發表於 2018-1-31 13:44

我都想知....因為我都係咁...得80%  但 DiskInfo & HDTunePro 都係 Good.(良好) !!
都唔知信边个???

我都想知....因為我都係咁...得80%  但 DiskInfo & HDTunePro 都係 Good.(良好) !!
都唔知信边个??? ...
susaad 發表於 2018-2-1 15:16

我隻其他info都係良好,只係lag&freeze,如果可正常用,我估應該冇得換

lawlam0909 發表於 2018-1-31 01:44 PM

除咗隻SSD壞唔壞之外,仲要係計埋你寫入咗幾多個TB先決定換唔換,間間唔同計法。

lawlam0909 發表於 2018-1-31 13:44

一般都無得換
SSD壽命=你寫咗幾多次
大部份warranty都講明 X years or XXX TB written whichever comes first
去到0%即係你已經寫多過保養個XXX TB 幾倍

記得要用dfrgui排程重組SSD,及即時重組SSD

重組會重新TRIM SSD和針對低效空間重組(dfrgui不重組全部空間、不全消除碎裂文件)

via HKEPC Reader for Android

搵下dc s3500

via Xperia Z Ultra

回覆 19# kan_hung

淘淘定2手?
用黎插落 ps4 好唔好?