[保養相關] 隻Intel 535 240GB真係唔襟玩(update@#31)

隻Intel係16年8月換做C,用佢前係用14年買嘅Transcend 340 256G,做咗D
一直用intel ssd toolbox排程每周check住,無乜點理,最近幾日秒秒lag
開嚟睇得返7X%命,拿拿臨轉返隻Transcend做C,而家冇lag了
諗住得閒攞去整,展昇單香港聯強啡盒,Intel保期好亂,應該保幾年呢,唔該!

535應該保5年

TLC , 都預左係咁

535應該保5年
blackkh 發表於 2018-1-23 19:13

Thks!!

TLC , 都預左係咁
孔明仔 發表於 2018-1-23 20:39

535係MLC,540先開始係TLC

我都唔知點解我隻ssd340 PROMO果陣買,一路又快又爽
MLC最低價果陣就換左MX200升級,但一比較好明顯用SSD340反應更快

我都唔知點解我隻ssd340 PROMO果陣買,一路又快又爽
MLC最低價果陣就換左MX200升級,但一比較好明顯用SSD340 ...
說不出的話 發表於 2018-1-23 21:24

MX200未用過,但535係快過SSD340,雖然睇benchmark嘅read係差唔多
Intel SSD唔知係咪越新越快壞,隻X25-V 40GB同樣係MLC,換落部Dell laptop,用咗7年都仲好健康
用過總共6隻SSD,呢隻535係第一隻壞

回覆 7# cnboy

所以我而家都唔係幾信跑分,上EPC睇下有咩實際用家分享仲好
同埋愈大NM既NAND 本身技術愈成熟,愈長命
不過而家都好難再買新,兩隻MLC都仲好健康無咩跌WATT,用唔壞

535係MLC,540先開始係TLC
cnboy 發表於 2018-1-23 09:11 PM

睇錯540 sorry

回覆 1# cnboy

Ching, 咁你換左隻 SSD 未? 你係用 Win 10?

我重諗住買 Intel 535 360GB 做 C,裝 Win 10 Pro 1709。