[保養相關] 隻Intel 535 240GB真係唔襟玩(update@#31)

隻Intel係16年8月換做C,用佢前係用14年買嘅Transcend 340 256G,做咗D
一直用intel ssd toolbox排程每周check住,無乜點理,最近幾日秒秒lag
開嚟睇得返7X%命,拿拿臨轉返隻Transcend做C,而家冇lag了
諗住得閒攞去整,展昇單香港聯強啡盒,Intel保期好亂,應該保幾年呢,唔該!

535應該保5年
blackkh 發表於 2018-1-23 19:13

Thks!!

TLC , 都預左係咁
孔明仔 發表於 2018-1-23 20:39

535係MLC,540先開始係TLC

我都唔知點解我隻ssd340 PROMO果陣買,一路又快又爽
MLC最低價果陣就換左MX200升級,但一比較好明顯用SSD340 ...
說不出的話 發表於 2018-1-23 21:24

MX200未用過,但535係快過SSD340,雖然睇benchmark嘅read係差唔多
Intel SSD唔知係咪越新越快壞,隻X25-V 40GB同樣係MLC,換落部Dell laptop,用咗7年都仲好健康
用過總共6隻SSD,呢隻535係第一隻壞

回覆 10# ukulele
我諗住直接去葵涌中心可以即時check,交換,呢排都唔得閒

回覆 11# lawlam0909
不是,係因為秒秒lag又freeze,直情無法用

我都想知....因為我都係咁...得80%  但 DiskInfo & HDTunePro 都係 Good.(良好) !!
都唔知信边个??? ...
susaad 發表於 2018-2-1 15:16

我隻其他info都係良好,只係lag&freeze,如果可正常用,我估應該冇得換

上月初攞去,今日先有得攞,係換咗另一隻,都係舊野,不過饀就reset all 100%
Quick format後再ssd clone之後cap圖係咁....
仲有ching話535係TLC,真係無語