[操作疑難] 新買三星961 m.2 ssd +AM4 速度慢咩原因?

圖無CAP 但我測試過,測試速度同大部份網上測試既數據都好接近

但唔知點解我用起上黎開軟件或開WINDOWS 都比另一部WIN10 I7+舊式SSD慢
有冇人知點解? 係唔係有D咩未裝?

新機係
ROG STRIX B350-F GAMING+R7 +32GB RAM

有冇人知咩事

好似一直都話AMD 自檢比較慢
有無開FAST BOOT

update bios
早期bios開機自檢耐

好似一直都話AMD 自檢比較慢
有無開FAST BOOT
風乂KinZ 發表於 2018-1-23 19:28

其實BOOT機問題不大, 講真一個月未必BOOT一次, 但開軟件慢過我隻舊SSD個下先奇怪

update bios
早期bios開機自檢耐
沙盒A 發表於 2018-1-23 21:43

其實BOOT機問題不大, 講真一個月未必BOOT一次, 但開軟件慢過我隻舊SSD個下先奇怪

win10 update 到最新
取消系統還原, 硬碟重組, 超級預取, 休眠, 電源SET去最高性能
安齊driver

圖無CAP 但我測試過,測試速度同大部份網上測試既數據都好接近

但唔知點解我用起上黎開軟件或開WINDOWS 都 ...
chris_ 發表於 2018-1-23 19:20

試下跑大G數文件先知佢測個速係外圍速度定真實速度

未裝driver ,961因OEM所以冇名,照裝就得。
http://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools/

win10 update 到最新
取消系統還原, 硬碟重組, 超級預取, 休眠, 電源SET去最高性能
安齊driver ...
PowerShot 發表於 2018-1-24 01:00
超級預取係咩來? 我整係裝左amd 底板drives ssd都有?

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

試下跑大G數文件先知佢測個速係外圍速度定真實速度
devilcat1 發表於 2018-1-24 03:03

但無理由會慢過sata ssd 呱開軟件

(由 HKEPC Android 手機版 發出)