[技術討論] NAS用SSD

在諗用傳統HDD,或SSD已進步到容許大量read/write?
頭痕中...

在諗用傳統HDD,或SSD已進步到容許大量read/write?
頭痕中...
mig33 發表於 2018-1-24 10:43

你個 bottleneck 喺個 network 倒, 為咩要咁嘥錢?

回覆 2# tunster

24 x 7

想靜d,夜晚瞓覺HDD有聲

回覆  tunster

24 x 7

想靜d,夜晚瞓覺HDD有聲
mig33 發表於 2018-1-24 11:08

咁有錢咪用囉, 諗咁多做咩, 無論你用硬碟定 flash 都好, 你都係要 Backup 架啦, 有咩分別

最簡單人將NAS放遠D,例如隔離房,雜物房等。又或者可以加個箱裝住佢都可以做到將噪音降低的效果。

回覆 5# diy-apprentice

要遷就網線...
加個箱?要裝散熱風扇

回覆  diy-apprentice

要遷就網線...
mig33 發表於 2018-1-24 12:22

咁加個箱裝住佢啦,透氣孔的位置可以開在背後,或箱底等。

咁加個箱裝住佢啦,透氣孔的位置可以開在背後,或箱底等。
diy-apprentice 發表於 24-1-2018 12:24 PM

我考慮兩者之間的耐用可靠性,唔知新款SSD有無改進,上次買已是三年前

其實你要用SSD唔係問題,但要睇你用乜NAS
如果係自建式的話,SSD用黎裝OS,對於運行黎講係有作用的
如果單單係儲存方面的,基本上SATA3+SSD+RAID,表現上正常唔會差太遠,建議唔好浪費錢係儲存方面用SSD

計下條數比樓主就會放棄.
當買 2TB * 4 SSD    都16000.
如果玩 8TB * 4 SSD 冇 8萬都走吾甩.

搵個箱裝住佢 係咪仲實際?  
如果屋企有假天花. 真係放佢入去又隱閉又隔音