[保養相關] ***850EVO用家評價

***850EVO SATA3 500GB

用咗大半年, 一般普通用家/要求唔高嘅人無咩所謂, 都抵用嘅.
買嗰時計過, 當時性價比幾好, 5年保, 所以入咗手.
買嗰時見到啲評論話佢平價EVO嗰啲傳輪速率唔夠穩定, Pro嗰啲先穩定啲.
大部份時間唔係好覺, 但有時睇網頁會Lag一下, 詳情關唔關事就唔再深入研究, 但好記得未換之前係無事的. 之前用Plextxr.
但隻嘢我覺得良率好差下, 用咗一個月就上咗代理換.
以下有幾樣嘢都好明顯吓....

1. 我發覺佢個Magician嘅檢測程式係有問題的. 我嘅情況係佢有啲磁區係死咗嘅, 但係狀態顯示仲係"良好". 啫係佢個SSD狀態係信唔過/唔可靠/呃人.

2. 如果你想隻SSD長壽啲, 佢有個叫OP嘅功能, 目的係預留空間延長SSD壽命. 變相500GB嘅SSD就無咗至少60GB嘅可用空間/呃秤. 呢個我見其他廠有啲係唔駛預留空間都做到延長SSD壽命效果.

以上都係用咗大半年嘅感覺....但我下次唔會買***了, 覺得隻嘢係啲有問題的.

姐係剩400GB用

三星唔係有得用1-2GB RAM 做SSD快取延長壽命嗎?

另外傳統檢查磁區軟件對SSD係冇效,
你用檢查磁區或者壞軌的軟件CHECK SSD係會報錯,但實際冇呢回事
有專門檢查SSD壞塊的軟件,但係SSD 有壞塊唔同HDD,
大多數情況都係因為壽命問題,而唔係物理損壞而擴散~ 只要唔超過一定程度都係健康良好

三星係TLC 壓力測試中,性能同壽命都係一哥,不過你之前果隻應該係MLC~
TLC比MLC 慢幾乎一定,除非係960EVO M2
850EVO已經出左好耐(差唔多成4年)~點解仲買呢隻

姐係剩400GB用
hioohi 發表於 2018-2-3 15:39

如果你做OP嘅話就少咗60GB度, 唔做嘅話就冇少到.
但見Plextxr嗰啲佢官網特別寫住唔駛OP對比其他牌子.
實質用過都真係唔駛
But anyway, 繼續用住先睇吓佢壽命去到幾遠.

三星唔係有得用1-2GB RAM 做SSD快取延長壽命嗎?

另外傳統檢查磁區軟件對SSD係冇效,
你用檢查磁區或者壞軌 ...
s84292 發表於 2018-2-3 15:55

用Ram嗰啲係加速, Plextxr同***都有, 呢個分別唔大. 但係***多咗個OP......
睇睇佢個壽命可以去到邊
上咗代理度睇, 見到佢都係用嗰啲傳統Check磁區嗰啲軟件去Check.
Maybe "lag"嘅問題可能係MLC同TLC嘅分別.......
不過MLC真係好鬼貴(而家)......

如果你做OP嘅話就少咗60GB度, 唔做嘅話就冇少到.
但見Plextxr嗰啲佢官網特別寫住唔駛OP對比其他牌子.
實 ...
alan216hk 發表於 2018-2-3 17:56

世界上冇免費的午餐,

不過上次三星750EVO 第一代3D TLC壽命測試唔開呢個功能,
256GB 都寫到1.2PB先死,850 PRO寫到9.1PB(官方壽命寫1500TB),
一日寫40GB可以用600年

差果幾百蚊點都唔考慮tlc

世界上冇免費的午餐,

不過上次三星750EVO 第一代3D TLC壽命測試唔開呢個功能,
256GB 都寫到1.2PB先死,85 ...
s84292 發表於 2018-2-3 18:09

可能到時死嘅原因唔係TLC/MLC嘅分別, 可能死其他嘢

差果幾百蚊點都唔考慮tlc
林洋2 發表於 2018-2-3 19:29

普通用都OK啦
當然MLC緊係靚啲啦