[操作疑難] 點解我隻ssd 速度咁怪, 我隻ssd係咪壞左

Write 咁慢既

Write 咁慢既
pauly2k2003 發表於 2018-2-4 16:34

新買??

4K真快, 明顯用埋RAM DISK加速

又係O S 碟,又係 test 碟,有此結果不奇怪呀!

4K真快, 明顯用埋RAM DISK加速
戀人未滿 發表於 2018-2-4 17:12

有crucial momentum,如果唔係,sata ssd點有可能超過600MB/s。

我部係普通 Acer notebook,  ssd 用左兩年度啦
正常你地d測試, read 同write 都應該係4xx and 5xx,
但我個read 成2000, write 得50
係咪壞左?

我部係普通 Acer notebook,  ssd 用左兩年度啦
正常你地d測試, read 同write 都應該係4xx and 5xx,
但我 ...
pauly2k2003 發表於 2018-2-4 23:32

又唔一定。係唔係用淨好少位?又或者試試唔用momentum,會晤會連read都好慢。
另外如果係windows 10 可以試試最佳化

win 7 同win 8可唔可以咁做就唔記得,如果顯示是重組,就千萬不要做。
到最後仲有secure erase可以做,死馬當活馬醫。

回覆 7# wkcc105

係WIN 10, 仲有50GB 剩

洗唔洗返廠check check?

但我 ...
pauly2k2003 發表於 2018-2-4 23:32

有保就返廠攪吧
之前 SSD 用左兩年兄弟,可寫入, 但超慢 (xM),
(read 就無你咁勁)
廠一個月後換左隻新

PS. 如果有重要資料, 襯重行得 backup 定