[操作疑難] 個SSD好似打左柴,求經驗師兄幫忙!!

SSD 唔係行緊OS~

主板: 華擎 H61M/U3S3,INTEL SSD,

情怳:
個SSD有次行緊ASSSD,
自己當時又手多多去左 磁碟管理-->(將磁碟管理分割標示為使用中),一攪就即時藍屏!!

開機LOGO好慢(應該停左係搵呢個SSD既PORT位,隔左幾分鐘先開到機,但認唔到SSD)
但隔離左呢隻SSD,其他HDD都能正常使用~

已試方法:

1, BIOS HOLD 係LOGO畫面時 駁5V電再插返5V電佢認到SSD (但就入到WINPE開機碟/WINDOWS 不過見唔到隻sdd(磁碟管理都無)
2, 換SATA位置 包括 ( SSD HDD互換 SATA2_1 / SATA2_0/ SATA3_0 /SATA3_1)
3, WINPE 開機碟 認唔到SSD
4, BIOS IDE/SATA2/SATA3 都認唔到SSD
5, 換SATA線
6, 只插呢隻SSD,其他斷電/換另一個5V

係未試過帶個SSD去另一部腦!

錯誤使用SSD,佢會唔會有機會隱藏左個SSD,唔比底板認到?
當時其實有少少焦味,但唔知係咪個SSD發出,附上拆解圖!

因為有少少野係入面想拎返...
希望有經驗師兄幫忙...

试过两次有类似情况,
突然不見了SSD,
兩次都用外置盒搞掂返並使用中。

其實SSD粒controller有error correction程序運行,
當有重大error事件發生,
就會先安內後攘外,
不再對外來令命作反應,
全力糾正內部錯誤,
搞掂就會正常番,
所以放落外置盒畀電半天唔駛理佢,
佢就自然好返.

试过两次有类似情况,
突然不見了SSD,

其實SSD粒controller有error corr ...
YES_MAN 發表於 2018-2-14 13:43

好既,咁我趕緊去買返個外置盒先!!

试过两次有类似情况,
突然不見了SSD,

其實SSD粒controller有error corr ...
YES_MAN 發表於 2018-2-14 13:43

師兄請問你既外置盒係USB3.0比電定要外置插火牛個種!

師兄請問你既外置盒係USB3.0比電定要外置插火牛個種!
lewisfai 發表於 2018-2-15 11:49

有外置插火牛個種,
唔駛係USB拎電.

有外置插火牛個種,
唔駛係USB拎電.
YES_MAN 發表於 2018-2-15 14:52

唔該師兄,又學到野

唔該師兄,又學到野
lewisfai 發表於 2018-2-15 15:37
我都有類似情況,如成功請告知,唔該師兄

留名等樓主包膠