[一般問題] 256g SSD

請教師兄
256g SSD咩牌子穩定D?for OS only and 長開
Crucial? Plextor?

謝謝

請教師兄
256g SSD咩牌子穩定D?for OS only and 長開
Crucial? Plextor?

謝謝
kelvin_129 發表於 2018-2-21 02:37

Toshiba

剛買咗隻三叔 860 EVO 240GB, 但 Quick Format 都要兩個鐘頭, 4K read/write 超慢, 開機要成個鐘頭先入到 Windows. 唔知係個 SSD 太新唔 support Windows 7, 定係唔 support 五六年前出的 chipset

plext_r running win7.............so far so good.............

剛買咗隻三叔 860 EVO 240GB, 但 Quick Format 都要兩個鐘頭, 4K read/write 超慢, 開機要成個鐘頭先入到 W ...
zenith 發表於 2018-2-21 15:35

定係"你個野壞左呀"?

回覆 5# evil666

我已經走番去換過隻 SSD, 都係一樣, 但我其他舊 SSD 係正常行到個喎

plext_r running win7.............so far so good.............
ccc123 發表於 2018-2-21 15:46

我用開嗰隻就係 Plex___ 都應該用咗有兩三年, 不過我最近只係㩒咗下 Reset 制, 隻嘢就死咗, 所以今次先唔再買 Plex___, 另外我另一部機就用 Inte_, 但最近好似好嘢都出咗喺 M.2, 冇 SATA, 所以先冇辦法之下試買三叔

回覆  evil666

我已經走番去換過隻 SSD, 都係一樣, 但我其他舊 SSD 係正常行到個喎 ...
zenith 發表於 2018-2-21 16:34

咁得意
用docking 插都係咁?

咁得意
用docking 插都係咁?
evil666 發表於 2018-2-21 16:41

係呀, 我真係用 docking, quick format 兩個鐘頭都唔完. 試過夾硬 clone 嘢入去又得喎, 只係之後 read/write 4K 超慢, 慢到死機一樣

係呀, 我真係用 docking, quick format 兩個鐘頭都唔完. 試過夾硬 clone 嘢入去又得喎, 只係之後 read/w ...
zenith 發表於 2018-2-21 16:58

咁咪得物無所用
唔知可唔可以落鋪或代理用佢地電腦試?