[產品資訊] M.2 22110 玩具 Seagate XM1440

最近有呢隻嘢喺淘佬出現 價錢都好平下
介紹下先
呢隻嘢係 Seagate 出嘅 企業級 M.2 SSD
雖然係企業級 但唔係好襟使
官方公佈壽命只有 每日全域寫入 0.3 次
持續寫入速度只有 580MB/s
隨機寫入只有 12000 IOPS
但佢讀取速度可以達到 2500MB/s 比其他可以買到的 M.2 22110 都快
(SK Hynix PE3110 1700MB/s、Samsung PM953 1000MB/s)
適合做 需要頻繁讀取的 倉庫碟

幾錢先?

幾錢先?
HKEPC852 發表於 2018-2-24 12:47

1500 人仔 / 960GB
冇保養

960GB 型號, 5年保, 如果冇計錯即係 525.6 TBW
唔錯wo.
如果佢係2280 就好了

冇保養
MelonGx 發表於 2018-2-24 12:48

新野定拆機貨?

新野定拆機貨?
Mike 發表於 2018-2-24 19:05

一個人係 Tray
另一個人係有通電,平啲,唔知用咗幾多

企業級個測試標準好似嚴過家用,所以係得0.3,用家用標準計應該多D

企業級個測試標準好似嚴過家用,所以係得0.3,用家用標準計應該多D
沙盒A 發表於 2018-2-24 23:02

每日0.3次基本上就係消費級壽命
S3610可以每日三次

裝OS會唔會容易死

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

冇保養
MelonGx 發表於 2018-2-24 12:48

我之前上雜魚買左東豬XG3 1TB M.2 2280 Nvme SSD,都係人仔1800蚊,MLC噤用好多